fbpx

IATA публикува предложенията си с мерки за въздушен транспорт

През изминалия месец IATA (Международна асоциация за въздушен транспорт) се противопостави на политиката на социално разстояние на борда на самолетите. Според IATA международният туристически сектор няма да може да се възстанови, ако такива условия бъдат въведени от правителствата.

Според проучване, проведено от IATA сред пътници от 11 държави, 84% от пътуващите казват, че карантинните мерки след пристигане в определена страна са едно от основните притеснения, а 69% от анкетираните категорично заявяват, че изобщо няма да пътуват, докато такива мерки за чужденци продължат да съществуват в страните, в които искат да отидат.

„Нашата основна цел е да започнем възстановяване на въздушните пътувания по света с висока степен на сигурност. В тази връзка предлагаме редица мерки, които смятаме, че трябва да дадат увереност на правителствата в различните страни да отворят своите граници. Нашите предложения се базират на основан на риска подход към биобезопасността, който трябва да се прилага навсякъде по света. Страната, където пътниците пристигат трябва да е сигурна, че мерките за контрол вече са предприети на летището откъдето са излетели.“, заяви ръководителят на IATA.

На 19 май IATA обяви списък с мерки предложени за глобално прилагане.

Преди излитане:

 • Държавите, до които пътуват пътниците, трябва да събират данни, включително информация за здравното им състояния, по канали, подобни на системите за електронна виза.

На летището на отпътуване:

 • Ограничаване на достъпа до терминала на излитане на непознати (включително изпращачи, посрещачи, летищни работници). Изключения – само за лица, придружаващи лица с увреждания и непълнолетни.
 • Контрол на температурата на входа на летището, осъществяван от правителствените служби на страните на отпътуване.
 • Социално разстояние на всички етапи от преминаването на летищните процедури, което ще изисква специален контрол на опашките.
 • Използването на маски на летището е по преценка на властите на отделните държави
 • Разширяване на процедурите по самообслужване: предимно за регистрация на полет, регистрация на багаж, автоматична проверка на билетите по време на качване на борда.
 • Преструктуриране на системата за качване на самолета: нови конструкции на изходите, за да се избегне струпването, ограничаване на пренасянето на ръчен багаж в кабината.
 • Мерки за дезинфекция на летищните зони – в съответствие с националните правила на всяка страна, но със задължителното присъствие на диспенсъри с дезинфектант за ръце

По време на полета:

 • Задължително покрито лице (не непременно медицинска маска) за пътници и маски за персонала на самолета.
 • Опростено обслужване в кабината, предварително опаковани ястия – за да се избегне ненужно взаимодействие между екипажа и пътниците.
 • Мерки за предотвратяване натрупването на пътници в пътеките по време на полета (например контрол на опашката за тоалетната).
 • Подсилена, по-дълбока и по-честа дезинфекция на кабината между полетите.

На летището на пристигане:

 • Контрол на температурата на входа на летището
 • Автоматизирана процедура за граничен и митнически контрол
 • Попълване на „здравна декларация“

IATA подчертава, че мерките, предложени от асоциацията, са временни, трябва да бъдат редовно преразглеждани въз основа на ситуацията, някои от тях могат да бъдат заменени с други или отменени, докато ситуацията се стабилизира.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]