fbpx

IATA: Общите критерии за пътуване на ЕС са политически провал

Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) предупреди за сериозни последици от въвеждането на единни критерии за откриване на границите и пътуване между страните, одобрени в навечерието на Съвета на Европейския съюз.

IATA вярва, че този подход не улеснява възобновяването на пътуването чрез ефективна координация и недискриминационни мерки. Експертите смятат, че липсата на координация между държавите-членки е застрашила възстановяването на пътуванията и туризма в ЕС и следователно милиони работни места.

„За да възстановят свободата на движение в Европа, авиационните власти настояват да заменят карантината за пътници от страни с повишен риск от инфекция, с единна система за тестване на COVID-19 преди заминаването“, се казва в прессъобщение на IATA.

Съветът е критикуван и за това, че не е забранил възможността за отказ за влизане на граждани, пътуващи от други държави-членки. Този подход, според асоциацията, „противоречи на официалното изявление на ЕК от 13 май, че ограниченията за пътуване трябва да бъдат премахнати между райони с еквивалентни епидемиологични ситуации“.

Освен това Съветът реши да публикува информация за новите мерки 24 часа преди влизането им в сила, въпреки че Комисията предложи това да се направи пет дни предварително, за да се даде време на пътниците да се ориентират.

„Тези недостатъци са политически провал. Очевидна е неспособността на Съвета да надхвърли повърхностната координация и да създаде наистина последователна и работеща рамка“, се казва в прессъобщението. Авиационните власти призовават ЕС да действа възможно най-скоро, за да защити правото на свободно движение на европейски граждани и милионите работници заети в туристическата индустрия и транспорта.

Единните критерии, приети от Съвета на ЕС, включват цветно кодирана карта на опасните зони, както и общи правила за пътниците, включително тестване, карантина и система за проследяване. IATA и други туристически органи постоянно призовават ЕС и неговите държави-членки да отворят отново границите си, за да помогнат на икономическия сектор да се възстанови от финансовата криза, причинена от ограниченията.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]