fbpx

IATA: Не спирайте възстановяването на туризма с карантинни мерки

Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) публикува нов анализ, който показва, че щетите върху въздушното пътуване се разпростират в средносрочен план, като най-силно са засегнати дългите и международни пътувания. Карантинните мерки при пристигане на гостите, биха влошили още повече доверието във въздушния транспорт.

IATA и Tourism Economics моделираха два сценария за пътуванията със самолет.

Основен сценарий

Това зависи от отварянето на вътрешните пазари през третото тримесечие, с много по-бавно поетапно отваряне на международните пазари. Това би ограничило възстановяването на въздушните пътувания, въпреки че повечето прогнози сочат към силен икономически възход в края на тази година и през 2021 година.

“През 2021 г. очакваме търсенето (измерено в приходи пътнически километри, RPK) да бъде с 24% под нивата през 2019 г. Не очакваме нивата на 2019 г. да бъдат достигнати до 2023 г. Тъй като международните пазари се отворят и икономиките се възстановят, ще има по-нататъшен растеж на въздушните пътувания от ниската точка до 2020 г. Но дори до 2025 г. очакваме глобалните RPK да бъдат с 10% по-ниски от предишната прогноза.”

Песимистичен сценарий

Това се основава на по-бавно отваряне на икономиите и облекчаване на ограниченията за пътуване, като блокирането се разширява в третото тримесечие, вероятно поради втора вълна на вируса. Това допълнително ще забави възстановяването на въздушното пътуване. В този случай глобалните RPK през 2021 г. могат да бъдат с 34% по-ниски от нивата на 2019 г. и с 41% под предишната ни прогноза за 2021 г.

„Основните стимули от страна на правителствата в комбинация с инжектиране на ликвидност от централните банки ще засилят икономическото възстановяване, след като пандемията е под контрол. Но възстановяването на доверието на пътниците ще отнеме повече време. И дори тогава индивидуалните и корпоративни пътници вероятно внимателно ще управляват разходите за пътуване и ще остават по-близо до дома“, заяви Александър Джуниак, изпълнителен директор на IATA.

„Въздействието на кризата върху пътуванията на дълги разстояния ще бъде много по-тежко и с по-голяма продължителност, отколкото се очаква на вътрешните пазари. Това прави глобално съгласуваните и прилагани стандарти за биологична сигурност за процеса на пътуване още по-критични. Имаме малък времеви прозорец, за да избегнем последствията от некоординираните мерки, които белязаха периода след 9 септември 2001 година. Трябва да действаме бързо”, продължи Джуниак.

IATA настоятелно призовава правителствата да намерят алтернативи на карантинни мерки при пристигане на туристите.

Априлското проучване на IATA сред пътниците показа, че 86% от тях са били донякъде или много загрижени за карантина по време на пътуване, а 69% от пътниците не биха помислили за пътуване, ако то включва 14-дневен карантинен период.

„Дори при най-добрите обстоятелства тази криза ще струва много работни места и ще удари сектора, който от години показва голям растеж. За да защитим способността на авиацията да бъде катализатор за икономическото възстановяване, не трябва да влошаваме тази прогноза, като правим пътуванията невъзможни с карантинни мерки. Нуждаем се от решение за безопасно пътуване, което се справя с две предизвикателства: да даде увереност на пътниците да пътуват безопасно и да даде на правителствата увереност, че са защитени от разпространение на вируса.“, каза де Юниак.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]