fbpx

IATA: Кризата се оказа по-дълбока и по-дълга, отколкото всеки би могъл да си представи

Загубите за авиационната индустрия, въпреки постепенното възобновяване на полетите, могат да достигнат 77 млрд. долара през втората половина на 2020 г., заяви Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA).

По този начин глобалният авиационен бизнес ще генерира месечна загуба от 13 милиарда долара, или 300 000 долара на минута. При сегашните темпове на възстановяване на пазара на въздушния транспорт, индустрията остава нерентабилна и през 2021 г., генерирайки средно от 5 до 6 млрд. долара загуби на месец.

„Кризата се оказа по-дълбока и по-дълга, отколкото всеки от нас би могъл да си представи. И първоначалните програми за подкрепа от правителствата приключват. Днес трябва отново да алармираме. Ако тези програми за поддръжка не бъдат подновени или разширени, последиците за вече засегнатата индустрия ще бъдат ужасни“, каза Александър де Джуниак, изпълнителен директор на IATA.

В исторически план паричните средства, събирани в разгара на летния сезон помагат на авиокомпаниите през по-слабите зимни месеци. За съжаление катастрофалната пролет и лято на тази година не смекчиха ситуацията. Всъщност авиокомпаниите губиха пари през целия период. И тъй като правителствата нямат ясно изявен план за отваряне на границите без карантини, което ефективно убива туристическата индустрия, не можем да разчитаме на ваканционния сезон в края на годината, който да ни донесе малко допълнителни пари, с които да издържим до пролетта.”, продължи Джуниак.

IATA отбеляза, че към днешна дата правителствата по света са отпуснали общо около 160 милиарда долара за подкрепа на превозвачите. Това включва пряка финансова помощ, субсидии за заплати, данъчни облекчения и субсидии за горива.

През второто тримесечие на 2020 г. авиокомпаниите предприеха широки мерки за оптимизация: изпратиха хиляди самолети на земята, намалиха маршрутите и всички некритични разходи. Освен това стотици хиляди служители бяха изпратени в неплатен отпуск. Средно това намалява разходите с 50%, но дори и с такива мерки индустрията губи 51 млрд. долара, тъй като приходите падат почти 80% в сравнение със същия период на миналата година.

В същото време търсенето ще остане ниско и потребителите няма да се стремят да увеличават пътните си разходи. Според неотдавнашно проучване на IATA около две трети от пътуващите вече са посочили, че ще отложат пътуването си, докато цялостната икономика или личното им финансово състояние се стабилизират.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]