fbpx

IATA: Едва през есента на 2021 авиокомпаниите ще започнат отново да печелят

Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) публикува доклад за финансов мониторинг на състоянието на световния авиационен пазар през октомври 2020 г.

Според актуализираната прогноза на IATA през 2020 г. общите загуби на всички авиокомпании ще възлязат на 118,5 милиарда долара. Освен това в периода от четвъртото тримесечие на тази година до третото тримесечие на следващата година превозвачите ще отчетат загуба с около 80 милиарда долара повече. И едва през есента на 2021 г. участниците на пазара ще могат да печелят, заяви главният икономист на IATA Брайън Пиърс на годишното общо събрание, което се проведе онлайн на 24 ноември.

В същото време обемът на трафика ще се възстанови до около 50% от прогнозите за 2021 г., дадени още преди началото на пандемията.

Нарастването на загубите ще доведе до по-нататъшно оттегляне от пазара на авиокомпаниите, отбеляза лекторът. IATA изчислява, че 40 до 50 авиокомпании са напълно затворени от началото на кризата Covid-19.

„Мисля, че неизбежно ще видим по-консолидирана индустрия след година или две“, каза Пиърс. В същото време 173 милиарда долара, които световните правителства предоставят на авиокомпаниите под формата на субсидии, заеми и друга помощ, предотвратиха много по-големи щети. Въпреки това дори авиокомпаниите, които преживяват кризата сравнително добре, ще имат по-слаби баланси и по-големи задължения.

Прогнозата на IATA взема предвид и последните новини за създаването и подготовката за масово производство на ваксината Covid-19. Очакванията са ваксинацията да се извършва възможно най-масово. Трябва обаче да се приеме, че това ще се случи по-бавно в развиващите се страни.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]