fbpx

Хотели в Германия заведоха колективен иск срещу Booking.com

Германската хотелска асоциация (IHA) подкрепи колективен иск, заведен от около 2000 хотела срещу Booking.com в Берлинския окръжен съд. Асоциацията изрази готовност да помогне на хотелиерите за правата им в съда. От 2004 г. порталът за резервации прилага клаузи за най-добри тарифи (best price clauses), с които забранява на регистрирани хотели да предлагат стаи на по-ниски цени чрез всеки друг канал за разпространение. С тези клаузи Booking.com защитава своя бизнес модел срещу всяка конкуренция, в нарушение на антитръстовото законодателство, което в крайна сметка позволи на компанията да събира комисионни за резервации до 50% от цената на стаите от хотелиерите.

Понастоящем Германската хотелска асоциация подкрепя около 2000 хотела, които се присъединиха към нейната инициатива “daBeisein”, за да изпълнят иска си за обезщетение в съда. „След няколко месеца преговори за уреждане на спорове, които всъщност бяха конструктивни, Booking.com изненадващо напусна масата за преговори в края на октомври миналата година и произволно съди 66 хотела, участващи в инициативата пред холандски съд в Амстердам. Това остави останалите 2000 хотела без друга възможност освен сега да подадат колективен иск пред Берлинския окръжен съд “, обяснява процедурата Ото Линднер, председател на IHA.

Booking.com естествено вижда фактите в съвсем различна светлина. Позицията на компанията обаче е доста неясна: „Изрично не сме съгласни с твърденията, направени от Германската хотелска асоциация и въпреки че бяхме готови да участваме в открит и конструктивен диалог те изказват неподходящи, както и неоснователни твърдения, без да покажат никаква готовност за адекватно обсъждане на фактическите или правните причини за притесненията си. Клаузите за паритет не само гарантират, че можем да предоставим цялата стойност и услуги, които предоставяме на нашите партньори. Те са известни и на всички наши партньори, които избират или са избрали да работят с Booking.com. В резултат на това ние насочваме клиенти от цял ​​свят към нашите партньори. Всички ние имаме интерес да избегнем ненужните и скъпи съдебни спорове и да насочим усилията си към възстановяване на туристическата индустрия.”

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]