fbpx

Хърватия отвори границите за туристи, отмениха задължителната карантина

Хърватия неофициално отвори границите си за туристи от Европейския съюз, които имат резервации за хотели или апартаменти. Очаква се туристи от „трети страни“ да имат право да пътуват до страната още на 15 юни. Задължителната карантина при пристигане се отменя.

За да влязат в Хърватия, чужденците се нуждаят или от покана, или от документ, потвърждаващ правото на собственост в страната, но може и просто да изпратят съобщение на министерството на външните работи, че имат желанието да я посетят. Ръководителят на представителството на Хърватската национална служба за туризъм Райко Ружичка,каза: „Всички туристи могат да идват засега чрез сухоземен транспорт, като не се изискват здравни сертификати и тестове тях, с изключение на стандартната анкета, която трябва да включва целта на пътуването и местоживеене.”

По отношение на международния въздушен трафик в момента се разработват планове за възобновяването му и решение ще бъде взето съвместно от няколко държави. Вече е известно, че Croatia Airlines ще започне полети от Амстердам на 25 май и ще увеличи броя на ежедневните полети от Франкфурт. Има планове за възобновяване на полетите до Брюксел и Лондон.

Според Ружичка туристи от Словения, Чехия и други съседни страни вече почиват в Хърватия, дори има руски граждани, живеещи в чужбина.

Влизането на туристи се счита за икономически интерес, така че им е позволено да влизат в страната. Ако пътувате като турист, препоръчваме да имате ваучер или официално потвърждение на вашата резервация от хотела, собственика на апартамента или агенцията, чрез която сте резервирали. Ако потвърждението или ваучерът за резервация е издадено от туристическа компания или агенция, тогава документът трябва да носи печата на фирмата.“, коментират от хърватската туристическа компания Atlantis Travel.

От 11 май хърватските власти започнаха третия, последен етап от облекчаване на карантинните мерки, хотели, ресторанти и плажове вече са отворени. Естествено се прилагат определени мерки за безопасност, включително социално разстояние и увеличена дезинфекция. На плажовете посетителите трябва да са на разстояние 1,5 м един от друг, освен ако не са семейство. Максималният брой хора е 15 души на 100 м2, а в морето или басейн трябва да се спазва разстояние от 1,5 метра.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]