fbpx

Гръцките хотелиери в страх TUI да не последва съдбата на Thomas Cook, туроператорa с огромни задължения

Гръцките хотелиери поискаха от правителството си да осигури финансова подкрепа за сектора, както и да помогне за решаването на финансови проблеми с най-големия европейски туроператор TUI Group. Туристическата компания обяви отлагането на плащанията по дългове към местата за настаняване до март 2021 г., съобщава Turism Ajansi.

Според Григорис Тасиос, ръководител на Федерацията на гръцките хотелиери, други туроператори също могат да отложат плащанията, като се възползват от тежкото положение на хотелиерите. Това поставя бизнеса в изключително рисковано положение- в случай на фалит на туроператори те може изобщо да не получат пари, както се случи през 2019 г. след краха на Thomas Cook.

В средата на ноември 2020 г. TUI Group публикува няколко промени в договорите, според които собствениците на хотели ще могат да получат три четвърти от парите за престоите през 2020 г. едва през март следващата година, след приключване на всички етапи на ранните резервации. Хотелите вече са получили първото тримесечие – след като са се съгласили с условията на разсрочения план от TUI.

Дългът на TUI към гръцките хотели се оценява на 140 милиона евро към август 2020 г., каза Тасиос. Основната част от тази сума са дългове, образувани още преди началото на пандемията и затварянето на границите. Според хотелиерите туроператорът вече е получил пари от туристите за тези резервации и следователно нищо не трябва да му пречи да се издължи към доставчиците на услуги.

„Договорите на TUI с гръцките собственици на хотели предвиждат плащане 60 дни след фактурата. На свой ред компанията се опитва да ни убеди да подпишем споразумение да получим 25% от дължимата им сума сега, а остатъка през март или април 2021 година. Гръцките хотели неизбежно ще се нуждаят от държавно финансиране, за да преодолеят надвисналата криза”, каза Григорис Тасиос.

Други туроператори, засегнати от пандемията от коронавирус, също водят преговори с гръцките си партньори за преструктуриране на дълга, като същевременно предлагат по-разумни дати за плащане. На свой ред TUI, според гръцкия бизнес, очевидно злоупотребява с позицията си на пазара. Освен това през септември европейският туроператор получи втори стабилизиращ пакет на стойност над милиард евро, напомнят гръцките хотелиери, което би улеснило приключването на всички дългове към хотелиерите.

Като хотелиери можем да разберем колко голям е проблемът и как сме в задънена улица“, казва Тасиос. „Единствената помощ в борбата срещу пандемията е заемането на пари под формата на банкови заеми или изплащане на дългове на партньори.“

В същото време гръцките хотелиери сериозно се страхуват от ситуацията, възникнала само преди година след краха на Thomas Cook. Британският туроператор напусна пазара, оставяйки милионни дългове към хотели и други доставчици на услуги.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]