fbpx

Генералният директор на Solvex за руските туристи в България и предстоящия сезон

Българските власти обсъждат с руската страна възможността за възобновяване на полетите между държавите през юли. Диалогът е на ниво Министерство на външните работи, правителства и посолства. Това съобщи пред Profi.Travel генералният директор на туроператора Solvex Димитър Цонев днес.

Той уточни, че България ще отвори границите си постепенно, на три етапа: от 1 юни гражданите на съседни Румъния, Гърция, Сърбия и Македония могат да влязат в страната, от 5 юни – граждани на Европейския съюз, а от 1 юли – всички останали държави.

Дали България ще приеме руски туристи от 1 юли зависи от резултата от преговорите на ниво власт. Експертът подчерта, че решението ще бъде взето въз основа на епидемиологичната ситуация в Русия, където броят на откритите случаи на инфекция с COVID-19 все още е около 9 хиляди души на ден.

„Добре е, че пикът на разпространението на коронавирус остана назад, но най-важното е колко бързо ще се възстанови ситуацията. Мисля, че ако до юли броят на откритите случаи дневно не е по-малко от 2 хиляди на ден, тогава не може да се разчита на възобновяване на международни полети“, каза Цонев и добави, че и други страни в този случай също ще внимават за възобновяване на полетите с Русия.

„Интересно е, че България планира да пусне туристи на своята територия без тестове за COVID-19 и никой няма да бъде поставян под карантина. Властите на страната решиха да разчитат на честността на пристигащите пътници: при влизане всеки чужденец ще трябва да попълни само здравна декларация. Предполага се, че всички разходи за лечение в случай на откриване на коронавирусна инфекция ще бъдат покрити от застраховките.“, коментират в руските медии.

Според Цонев всички курорти в България са взели сериозни мерки за предотвратяване на разпространението на коронавирус. Те са свързани с осигуряване на социална дистанция на всички етапи на приемане на гостите и престоя, измерване на температурата и специална организация на храненето. Също ще бъде намалена цената на шезлонги и чадъри, а на някои плажове напълно безплатно.

„Няма проблеми с безопасността в страната ни. Ние бяхме едни от първите, които въведоха ограничения, сега в България има само 2 хиляди пациенти и 70% от тях се възстановиха. В същото време, на достъпна цена, хотелите оставиха цените от миналата година и също така удължиха акциите за ранно резервиране за лятото “, подчерта Цонев.

Веднага след възобновяването на транспортните връзки между България и Русия, Bulgaria air, с помощта на туроператори, планира да запълва 5 самолета седмично от Москва.

Източник: Profi.Travel

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Последни Статии

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела.