fbpx

Генералният директор на Solvex за руските туристи в България и предстоящия сезон

Българските власти обсъждат с руската страна възможността за възобновяване на полетите между държавите през юли. Диалогът е на ниво Министерство на външните работи, правителства и посолства. Това съобщи пред Profi.Travel генералният директор на туроператора Solvex Димитър Цонев днес.

Той уточни, че България ще отвори границите си постепенно, на три етапа: от 1 юни гражданите на съседни Румъния, Гърция, Сърбия и Македония могат да влязат в страната, от 5 юни – граждани на Европейския съюз, а от 1 юли – всички останали държави.

Дали България ще приеме руски туристи от 1 юли зависи от резултата от преговорите на ниво власт. Експертът подчерта, че решението ще бъде взето въз основа на епидемиологичната ситуация в Русия, където броят на откритите случаи на инфекция с COVID-19 все още е около 9 хиляди души на ден.

„Добре е, че пикът на разпространението на коронавирус остана назад, но най-важното е колко бързо ще се възстанови ситуацията. Мисля, че ако до юли броят на откритите случаи дневно не е по-малко от 2 хиляди на ден, тогава не може да се разчита на възобновяване на международни полети“, каза Цонев и добави, че и други страни в този случай също ще внимават за възобновяване на полетите с Русия.

“Интересно е, че България планира да пусне туристи на своята територия без тестове за COVID-19 и никой няма да бъде поставян под карантина. Властите на страната решиха да разчитат на честността на пристигащите пътници: при влизане всеки чужденец ще трябва да попълни само здравна декларация. Предполага се, че всички разходи за лечение в случай на откриване на коронавирусна инфекция ще бъдат покрити от застраховките.”, коментират в руските медии.

Според Цонев всички курорти в България са взели сериозни мерки за предотвратяване на разпространението на коронавирус. Те са свързани с осигуряване на социална дистанция на всички етапи на приемане на гостите и престоя, измерване на температурата и специална организация на храненето. Също ще бъде намалена цената на шезлонги и чадъри, а на някои плажове напълно безплатно.

„Няма проблеми с безопасността в страната ни. Ние бяхме едни от първите, които въведоха ограничения, сега в България има само 2 хиляди пациенти и 70% от тях се възстановиха. В същото време, на достъпна цена, хотелите оставиха цените от миналата година и също така удължиха акциите за ранно резервиране за лятото “, подчерта Цонев.

Веднага след възобновяването на транспортните връзки между България и Русия, Bulgaria air, с помощта на туроператори, планира да запълва 5 самолета седмично от Москва.

Източник: Profi.Travel

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]