fbpx

Гърция пусна дигитален сертификат за ваксинация в стремеж към съживяване на туризма

Гърция стана една от първите държави, които пуснаха дигитален сертификат за ваксинация, съобщава SchengenVisaInfo, позовавайки се на министъра на правителството на страната, Кириакос Пиеракакис.

Генералният секретар на Министерството на здравеопазването, Мариос Темистоклеус от своя страна заяви, че Гърция е на четвърто място в Европа по отношение на ваксинацията срещу Covid-19. Властите на страната се стремят да ваксинират по-голямата част от своите граждани до лятото, за да помогнат за съживяването на туристическия сектор. „Предлагаме, когато пътуват до друга държава, пътуващите да имат възможност не само да представят тест и да пропуснат карантината, но и лесно да преминат границата, ако вече са били ваксинирани“, каза Темистоклеус. Той коментира още, че към момента в страната са ваксинирани около 725 хиляди души.

Генералният секретар припомни, че гръцкият премиер Кириакос Мицотакис преди това е изпратил писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен с призив до ЕС да подкрепи пускането на сертификати, които ще улеснят пътуването.

Засега европейските държави и организации не са единодушни по този въпрос. Идеята се подкрепя от Дания, Чехия, Гърция, Унгария, Кипър, Естония, Португалия, Италия, Исландия, Словакия, Полша, Испания и Швеция, както и от Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), но Комитетът на Световната здравна организация се противопоставиха на този план, аргументирайки тяхната позиция, че ефектът на ваксините за свеждане до минимум на предаването на инфекцията все още не е доказан.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]