fbpx

Гърция обяви,че поема разходите при заразени с Covid туристи, 15 юни отварят границите

Гръцкото правителство заяви, че ще покрие разходите за лечение и карантина ако има случаи на туристи, заразени с коронавирус. Това заяви говорителят на правителството Стелиос Пецас по-рано днес.

Пецас припомни, че Гърция ще отвори границите си за туристи на 15 юни, спазвайки всички правила и протоколи за безопасност и хигиена. „Нашата цел е да осигурим максимална безопасност за жителите и гостите“, каза той. „Очакваме, че няма да няма нови случаи на заразени, тъй като епидемиологичната ситуация европейските страни, откъдето чакаме туристи, се подобрява“, добави политикът.

Според Александър Цандекиди, директор на туроператора Mouzenidis Travel, не са необходими сертификати или тестове за пристигането на туристи от 29 държави, за които страната ще отвори на 15 юни. На летището избирателно на един до трима “подозрителни” пътници на полет ще бъде измерена температура. „Като цяло всички правила, установени от гръцкото правителство и здравните власти, са насочени, от една страна, да предпазят гостите и местните жители от опасността от заразяване, от друга страна, туристите трябва да чувстват, че са на почивка, а не в болницата.“, обясни Цандекиди.

Експертът каза, че във всеки хотел денонощно ще дежури пулмолог. В случай на някакви неразположения, туристът може да се свърже с него за първоначален преглед, при необходимост ще се извърши тест и ако диагнозата COVID-19 бъде потвърдена, гостът ще бъде преместен в специален хотел и поставен под карантина. Във всеки регион, в зависимост от размера, ще бъдат определени от 1 до 3 хотела за настаняване на туристи, заразени с коронавирус. Всички тестове, надзор, лечение, настаняване ще се плащат от държавата.

В Гърция от 1 юни е разрешено отварянето на целогодишните хотели. Но, както обясни управителя на TEZ TOUR Гърция, Димитрис Харитидис, не всички са започнали да работят и това се дължи на първо място на ниската заетост.

„До 15 юни, когато международният трафик се възобнови и летищата в Солун и Атина се отворят, не е изгодно хотелите да се отварят. От 1 юли са разрешени чартърни полети до други регионални летища, включително Ираклион, Родос, Пелопонес, Корфу и др. Тогава курортните хотели ще започнат да оперират отново”, обясни експертът.

Източник: Profi Travel

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]