fbpx

Гърция обяви правила за безопасност на плажовете и условия за влизане в страната

В Гърция поради четиридесет градусовата жега, която счупи рекорда за последните 150 години, повече от 500 плажа бяха отворени преди предвиденото време. По-рано се предполагаше, че гърците ще могат да се радват на плажовете не по-рано от 1 юни.

Разбира се, почиващите няма да могат да се насладят на слънцето и водата в обичайния режим. Първо трябва да свикнат с новите правила за безопасност:

  • ограничението за броя на почиващите: не повече от 40 души на хиляда квадратни метра
  • не повече от два шезлонга под един чадър (изключение за непълнолетни деца)
  • минималното разстояние между двa шезлонгa под различни чадъри е 1,5 метра
  • задължително е да положите кърпа върху шезлонгите
  • след всеки турист цялото оборудване се дезинфекцира
  • алкохолът е напълно забранен
  • кафенетата работят без маси и столове, храна и напитки – в опаковки, при образуване на опашки е необходимо да се поддържа социално разстояние.

Нарушаването на правилата заплашва туристическите места с глоба от 5 до 20 хиляди евро и спиране на дейността за 30 дни.

Според говорителя на правителството Стелиос Пецас, плажът ще бъде „важен тест“, който гърците трябва да преминат, преди да пуснат международни туристи. „Целият свят гледа на Гърция, защото до днес тя показва примерно отношение към пандемията“, каза той.

По-рано гръцкото правителство заяви, че от 25 май в страната ресторантите и кафенетата ще работят отново, а от 1 юни могат да отворят и границите. Министерството на туризма и Националната организация за обществено здраве (EODY) публикуваха списък на условията за откриване на туристическия сезон.

Всеки, който иска да влезе в страната, ще трябва да представи здравна справка, издадена в рамките на 72 часа, и да докаже, че температурата не надвишава нормата. Засега Гърция се е отказала от идеята да тества гостите за коронавирус, както и от идеята за празна средна седалка в самолетите. От съображения за безопасност по време на кратки полети ще се сервира само пакетирана храна.

Що се отнася до хотелите, всеки от тях вече трябва да има свой лекар, който да следи здравето на гостите, да ги изпраща, ако е необходимо, за тестове, а ако има COVID-19, до специални „карантинни хотели“, които ще работят във всяка туристическа зона.

На 13 май Европейският съюз публикува груб план за отваряне на европейските граници, според който някои държави ще могат да приемат съседи от 15 юни. Тоест, веднага цялата зона на Шенген няма да се отвори, всичко ще зависи от ситуацията с коронавируса във всяка отделна държава. В началото, най-вероятно, ще функционира система от „зелени коридори“, вече се водят преговори за двустранни, тристранни споразумения за взаимна безопасна обмяна на туристи. Гърция, например, почти реши този въпрос с Израел, Кипър и България.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]