fbpx

Европейската туристическа комисия призова страните в ЕС за премахване на ограниченията

Европейската туристическа комисия (ЕТК) призова правителствата на ЕС да координират по-добре усилията си за възстановяване на COVID-19, като приемат хармонизиран подход за премахване на ограниченията и мерките за безопасност, тъй като доверието в туризма пада до рекордно ниско ниво на целия континент.

Като взема предвид най-новите епидемиологични развития в цяла Европа, ЕТК настоява също така, че всички евентуални нови мерки трябва да бъдат местни и научно обосновани.

Въпреки че много европейци имат желание да пътуват отново и да се насладят на лято 2020 г., те нямат увереността да резервират пътуване, предвид липсата на яснота около границите, наличието на транспорт, заедно с протоколите за здраве и безопасност в избраната от тях дестинация. Новите данни на Sojern, който събира и анализира данните за намеренията за пътуване от хиляди авиокомпании и хотелиерски партньори от цял ​​свят, подчертават, че въпреки че повечето ограничения в Европа са премахнати в средата на юни, при европейският туризъм се наблюдава много бавно възстановяване. Sojern, работейки с Европейската туристическа комисия, анализира данните за търсене и резервации в три аспекта на европейския туристически пазар – вътрешни пътувания, пътувания между европейски държави и международни пътувания до Европа.

Вътрешни пътувания: Европейският интерес към вътрешните пътувания, изразен в търсене на полети и резервации, остана много нисък през юли 2020 г. с годишни спадове съответно -37% и -67%. Въпреки че настоящата ситуация не изглежда обнадеждаваща, тъй като действителните резервации за полети са много ниски, тенденцията на повишаване на търсенето на вътрешни полети е регистрирана през втората половина на юли, което е показателно за ентусиазма на хората да пътуват в своите страни.

Вътрешноевропейски пътувания: През първите две седмици на юли се наблюдава леко увеличение на самолетните резервации (+ 6%) за вътрешноевропейски пътувания в сравнение с юни. С напредването на месеца обаче тази положителна тенденция избледнява, като резервациите за полети отново отпадат. Колкото по-дълго продължава тази несигурност относно правилата за пътуване и ограниченията между страните, толкова по-трудно ще бъде потребителите да си възвърнат увереността в пътуванията.

Международни пътувания до Европа: Търсенето и резервациите за самолетни билети до Европа също са доста под нивата от миналата година за юли съответно -67% и -72%, като данните на Sojern ясно показват, че тази тенденция намалява почти от началото на май. Търсенията от задгранични потребители за пътуване до Европа намаляха с 4% между първата и последната седмица на юли, което може да се приеме отчасти като сигнал за отслабване на интереса. Тази тенденция е допълнителна илюстрация, че възстановяването на пътуванията на дълги разстояния ще отнеме значително време.

В отговор на тези тревожни цифри, изпълнителният директор на ЕТК Едуардо Сантандер заяви: „Както предупреждаваме от няколко месеца, ефективното координиране и привеждане в съответствие на реакциите на развиващата се епидемиологична ситуация както на равнище ЕС, така и на национално ниво е единственото решение за спасяване на туристическия сектор в Европа. Въпреки това, вместо това има много фрагментирана картина с непоследователни и постоянно променящи се национални подходи. Тези данни ясно показват, че все още трябва да се извърши значителна работа по отношение на хармонизирането на подхода, който държавите-членки предприемат, преди възстановяването да е възможно.“

Източник: insights.ehotelier.com

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Последни Статии

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела.