fbpx

Европейската туристическа комисия призова страните в ЕС за премахване на ограниченията

Европейската туристическа комисия (ЕТК) призова правителствата на ЕС да координират по-добре усилията си за възстановяване на COVID-19, като приемат хармонизиран подход за премахване на ограниченията и мерките за безопасност, тъй като доверието в туризма пада до рекордно ниско ниво на целия континент.

Като взема предвид най-новите епидемиологични развития в цяла Европа, ЕТК настоява също така, че всички евентуални нови мерки трябва да бъдат местни и научно обосновани.

Въпреки че много европейци имат желание да пътуват отново и да се насладят на лято 2020 г., те нямат увереността да резервират пътуване, предвид липсата на яснота около границите, наличието на транспорт, заедно с протоколите за здраве и безопасност в избраната от тях дестинация. Новите данни на Sojern, който събира и анализира данните за намеренията за пътуване от хиляди авиокомпании и хотелиерски партньори от цял ​​свят, подчертават, че въпреки че повечето ограничения в Европа са премахнати в средата на юни, при европейският туризъм се наблюдава много бавно възстановяване. Sojern, работейки с Европейската туристическа комисия, анализира данните за търсене и резервации в три аспекта на европейския туристически пазар – вътрешни пътувания, пътувания между европейски държави и международни пътувания до Европа.

Вътрешни пътувания: Европейският интерес към вътрешните пътувания, изразен в търсене на полети и резервации, остана много нисък през юли 2020 г. с годишни спадове съответно -37% и -67%. Въпреки че настоящата ситуация не изглежда обнадеждаваща, тъй като действителните резервации за полети са много ниски, тенденцията на повишаване на търсенето на вътрешни полети е регистрирана през втората половина на юли, което е показателно за ентусиазма на хората да пътуват в своите страни.

Вътрешноевропейски пътувания: През първите две седмици на юли се наблюдава леко увеличение на самолетните резервации (+ 6%) за вътрешноевропейски пътувания в сравнение с юни. С напредването на месеца обаче тази положителна тенденция избледнява, като резервациите за полети отново отпадат. Колкото по-дълго продължава тази несигурност относно правилата за пътуване и ограниченията между страните, толкова по-трудно ще бъде потребителите да си възвърнат увереността в пътуванията.

Международни пътувания до Европа: Търсенето и резервациите за самолетни билети до Европа също са доста под нивата от миналата година за юли съответно -67% и -72%, като данните на Sojern ясно показват, че тази тенденция намалява почти от началото на май. Търсенията от задгранични потребители за пътуване до Европа намаляха с 4% между първата и последната седмица на юли, което може да се приеме отчасти като сигнал за отслабване на интереса. Тази тенденция е допълнителна илюстрация, че възстановяването на пътуванията на дълги разстояния ще отнеме значително време.

В отговор на тези тревожни цифри, изпълнителният директор на ЕТК Едуардо Сантандер заяви: „Както предупреждаваме от няколко месеца, ефективното координиране и привеждане в съответствие на реакциите на развиващата се епидемиологична ситуация както на равнище ЕС, така и на национално ниво е единственото решение за спасяване на туристическия сектор в Европа. Въпреки това, вместо това има много фрагментирана картина с непоследователни и постоянно променящи се национални подходи. Тези данни ясно показват, че все още трябва да се извърши значителна работа по отношение на хармонизирането на подхода, който държавите-членки предприемат, преди възстановяването да е възможно.”

Източник: insights.ehotelier.com

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]