fbpx

Европейската комисия глоби Meliá Hotels с близо 7 млн. евро

Европейската комисия глоби Meliá Hotels с 6,7 милиона евро за дискриминиране на пътуващите въз основа на страната им на пребиваване. Европейската комисия зае позиция срещу хотели, които предлагат различни цени на европейските клиенти в зависимост от коя страна пътуват.

В неотдавнашно решение Европейската комисия глоби испанската Hotel Group Meliá със съмата от 6,68 милиона евро за ограничаване на туроператорите по начина, по който предлагат хотелско настаняване в цяла Европа през 2014 и 2015 г. „Потребителите имаха достъп до оферти на различни цени в зависимост от националността си. Подобна практика е незаконна съгласно правилата за антиконкурентни практики “, обясни еврокомисарят по въпросите на конкуренцията, Маргрет Вестагер.

Клаузата за нарушение в договорите, които Meliá Hotels установява с туристическите агенции, предвижда, че резервации с определени цени са валидни само за пътници, живеещи в определени страни. Това означава, че потребителите не могат да видят или резервират всички налични хотели на най-добри цени с туроператори, установени в други държави-членки.

Тъй като Meliá сътрудничи на Комисията и изрично признава фактите за неправомерното нарушение, глобата е намалена с 30%. Цялостната санкция отчита стойността на продажбите, свързани с нарушението, сериозността на делото и колко дълго е продължила. Kuoni, REWE, Thomas Cook и TUI, четири от най-големите европейски туроператори, бяха разследвани по същата причина поради жалби на потребителите, но в техните случаи това не доведе до наказателно преследване.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Последни Статии

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела.