fbpx

Eurocontrol: Туризмът в Европа ще се възстанови не по-рано от 2026 година

Туризмът и въздушният транспорт в Европа най-вероятно няма да се възстановят до предишните си обеми до 2026 г. – едва тогава всичко ще се върне на нивата от преди Covid-19. Тази прогноза беше представена от Евроконтрол (Eurocontrol), европейската организация за безопасност на въздушната навигация.

Освен това, според документа тази опция е „средата“ на трите сценария. Оптимистичният предполага, че пандемията, поради ваксинации или по други причини, ще бъде “отменена” през 2022 г. „Песимистично“ – възстановяването изобщо не се очаква преди началото на 2029 г. Реалистичното или споменатото по-горе позволява „вероятно постепенно въвеждане на ваксини в цяла Европа през 2021 г., но не и пълно покритие или изчезване на Covid-19 през следващите 12 месеца“, коментират от Евроконтрол.

Според прогнозите на Евроконтрол при този сценарий в Европейския съюз се очакват 5,64 милиона полета между 44 държави, което съответства на 51% от нивото за 2019 година. През 2020 г. трафикът беше 44% от нивото за 2019 г.

Като цяло пандемията Covid-19 е намалила броя на полетите, преминали през европейското въздушно пространство през миналата година до нива, наблюдавани за последно в средата на 80-те години. За цяла година европейският трафик е спаднал с 55% до 5 милиона полета, спрямо 11,1 милиона полета през 2019 година. Обемът на трафика е спаднал в различните региони от 40 на 73%, най-голям спад е наблюдаван във Великобритания, Германия и Испания – поне с 1 милион по-малко полети. Полетите до и от Европа са намалели с 59%, включително 60% в Северния Атлантик и 54% по вътрешно-европейските маршрути.

В същото време, към края на годината половината от самолетите в Европа – 4 118 от 8 048 самолета са били “паркирани”. Тази цифра обаче отбелязва значително подобрение спрямо разгара на пандемията през април, когато операторите са “деактивирали” 87% от своите самолети.

Според „реалистичната“ прогноза до 2024 г. трафикът ще се върне само до 92% от нивото за 2019 г., а през 2026 г. показателите ще се възстановят напълно. В най-добрия случай ваксините ще бъдат широко достъпни до лятото на 2021 г., като целогодишните полети ще достигнат 73% от нивата от 2019 г. Евроконтрол счита тази прогноза за “по-малко реалистична” поради настоящите предположения относно времето, необходимо за въвеждане на ваксини.

Евроконтрол твърди, че при всички сценарии броят на полетите в европейското въздушно пространство през първите няколко месеца на 2021 г. ще бъде намален с 50-60% в сравнение с нивата от 2019 г.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]