fbpx

Eurocontrol: Туризмът в Европа ще се възстанови не по-рано от 2026 година

Туризмът и въздушният транспорт в Европа най-вероятно няма да се възстановят до предишните си обеми до 2026 г. – едва тогава всичко ще се върне на нивата от преди Covid-19. Тази прогноза беше представена от Евроконтрол (Eurocontrol), европейската организация за безопасност на въздушната навигация.

Освен това, според документа тази опция е „средата“ на трите сценария. Оптимистичният предполага, че пандемията, поради ваксинации или по други причини, ще бъде „отменена“ през 2022 г. „Песимистично“ – възстановяването изобщо не се очаква преди началото на 2029 г. Реалистичното или споменатото по-горе позволява „вероятно постепенно въвеждане на ваксини в цяла Европа през 2021 г., но не и пълно покритие или изчезване на Covid-19 през следващите 12 месеца„, коментират от Евроконтрол.

Според прогнозите на Евроконтрол при този сценарий в Европейския съюз се очакват 5,64 милиона полета между 44 държави, което съответства на 51% от нивото за 2019 година. През 2020 г. трафикът беше 44% от нивото за 2019 г.

Като цяло пандемията Covid-19 е намалила броя на полетите, преминали през европейското въздушно пространство през миналата година до нива, наблюдавани за последно в средата на 80-те години. За цяла година европейският трафик е спаднал с 55% до 5 милиона полета, спрямо 11,1 милиона полета през 2019 година. Обемът на трафика е спаднал в различните региони от 40 на 73%, най-голям спад е наблюдаван във Великобритания, Германия и Испания – поне с 1 милион по-малко полети. Полетите до и от Европа са намалели с 59%, включително 60% в Северния Атлантик и 54% по вътрешно-европейските маршрути.

В същото време, към края на годината половината от самолетите в Европа – 4 118 от 8 048 самолета са били „паркирани“. Тази цифра обаче отбелязва значително подобрение спрямо разгара на пандемията през април, когато операторите са „деактивирали“ 87% от своите самолети.

Според „реалистичната“ прогноза до 2024 г. трафикът ще се върне само до 92% от нивото за 2019 г., а през 2026 г. показателите ще се възстановят напълно. В най-добрия случай ваксините ще бъдат широко достъпни до лятото на 2021 г., като целогодишните полети ще достигнат 73% от нивата от 2019 г. Евроконтрол счита тази прогноза за „по-малко реалистична“ поради настоящите предположения относно времето, необходимо за въвеждане на ваксини.

Евроконтрол твърди, че при всички сценарии броят на полетите в европейското въздушно пространство през първите няколко месеца на 2021 г. ще бъде намален с 50-60% в сравнение с нивата от 2019 г.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Последни Статии

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела.