fbpx

ЕС: Твърде е рано да се правят планове за пътуване за коледните празници

Въпреки че по-голямата част от европейските държави са напълно блокирани, все още има малка надежда ситуацията в държавите-членки на ЕС да се подобри към по-добро до декември и да отворят своите граници.

И докато мнозина вярват, че „Коледа ще бъде спасена“ и те ще могат да отпразнуват края на годината с близките си, правителствата на страните от ЕС предупреждават, че е рано да се правят планове за евентуални коледни и новогодишни пътувания. Това съобщават от schengenvisainfo.

Правителствата на страните от ЕС, като Швеция, Франция и Ирландия, действаха рано и призоваха своите граждани, както и потенциалните пътници до техните територии, че пътуването по Коледа може да не е възможно поради големия брой инфекции и смъртни случаи в цяла Европа, като резултат от коронавируса. Около пет седмици преди Коледа, най-големият държавен епидемиолог на Швеция Андерс Тегнел предупреди, че пътуванията най-вероятно ще бъдат ограничени между различните райони за декемврийските празници.

„Временно решение вероятно ще бъде взето след седмица или две“, каза той, като все още отбеляза, че нещата могат да се променят до 25 декември. Дори принцеса Мадлен, която живее в щата Флорида в САЩ, няма да може да пътува до Швеция до края на тази година и по този начин няма да празнува Коледа с кралското си семейство в Стокхолм.

Междувременно Германия планира да разреши публични частни събирания за хора от едно домакинство с двама души от друго домакинство, в сравнение с максимум 10 души от две домакинства в момента. Канцлерът Меркел и регионалните държавни ръководители ще се срещнат следващия понеделник и ще коментират новите мерки. Всички коледни базари също ще останат затворени. Кметът на Лайпциг Буркхард Юнг обяви, че Коледният базар в Лайпциг 2020 е отменен, въпреки че властите се надяваха да организират поне малък такъв в центъра на града.

„Аз самият съм голям фен на коледния базар. Но трябва да се изправим пред реалностите. Здравето е на първо място. Доволен съм, че все пак можем да украсим улиците и площадите и по този начин да предложим на хората от Лайпциг малко коледна атмосфера“, каза кметът.

Понастоящем почти всички пътници, които имат право да пътуват до Германия, трябва или да се поставят под карантина за десет дни, или да се тестват за COVID-19. Ако резултатите са отрицателни, карантината ще продължи само пет дни.

Австрия също обяви пълно блокиране и много малко хора имат право да влизат в страната. На фона на терористичните атаки, които се случиха в няколко европейски държави, правителството затегна още повече ограниченията, въвеждайки граничен контрол и повече полицейски патрули.

Споделете тази статия

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]