fbpx

ЕС изискa повече прозрачност от Airbnb

Airbnb.com, онлайн платформата за краткосрочно наемане на жилища, е включен от органите на ЕС в списъка на IT компаниите, които могат да бъдат обект на антитръстови мерки, съобщава Financial Times.

Според аналитичната компания Transparent, цитирана от изданието, Airbnb днес контролира над половината от частния пазар на жилища – апартаменти, стаи, къщи и др., предлагани под наем на туристи. Това е значително повече от дела в този сегмент на сайтове като Booking.com (37%) и Expedia (22%).

Европейските служители настояват за „повече прозрачност“ от Airbnb при събирането на информация от потребителите. Освен това те настояват онлайн компанияята да споделя данни с конкуренти и да не дава предимства на собствените си продукти на своите платформи.

Причината за включването в антитръстовия списък бяха многобройни жалби от европейски хотелиери, изискващи паритет, особено през периода на забележим спад в търсенето на хотелски услуги поради пандемията COVID-19. Според Financial Times с позоваване на представител на Airbnb, компанията не е съгласна с твърденията и смята, че изискванията на европейските власти могат да доведат до нарушаване на конкуренцията, което не е добре за потребителите на услуги и поддържането на достъпни цени.

По-рано друг световен играч в сегмента на онлайн пътуванията, Booking.com, попадна под вниманието на ЕС. Сайтът за резервации беше включен в списъка на големите IT корпорации, чиято дейност може да бъде ограничена или дори забранена в някои области на Европейския съюз.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]