fbpx

ЕС готви ограничения срещу Booking.com

Властите на ЕС подготвят редица законопроекти насочени към затягане на регулирането на технологичните гиганти работещи в ЕС. На 15 декември Европейската комисия представи два законопроекта, които ако бъдат приети, ще позволят налагане на големи глоби за оборот (до 10% от приходите) и дори ще изискват принудително разделяне на големи компании, ако се докаже злоупотребата им с доминиращото си положение на пазара.

На първо място, тези мерки могат да бъдат насочени срещу Google, Facebook и Amazon, но туристическите гиганти, като Booking.com и Airbnb също попадат в “засегнатата зона”.

Става въпрос за законопроект за цифровите пазари, който има за цел да ограничи антитръстовите нарушения от страна на технологичните гиганти. По-специално, в документа се предлага да се въведе терминът “пазители на портала” (gatekeeper). Той ще се прилага за компании, които притежават платформи за работа на трети страни (компании), които (платформи) ще бъдат признати като важна точка за влизане на пазара и канал за продажби за други участници в даден отрасъл.

По-специално, Booking.com е такъв “пазител на портала” на хотелиерството. Има и друго формално изискване: “пазителя” трябва да получава доход в ЕС най-малко 6,5 милиарда евро годишно и да има капитализация от 65 милиарда евро. Дори като се вземат предвид финансовите резултати на Booking.com през тази година (приходите през третото тримесечие са 2,8 милиарда долара), компанията се придържа към този параметър.

Същото може да се каже и за Airbnb, чиято капитализация е нараснала до 100 милиарда долара след неотдавнашното излизане на фондовата борса. В същото време властите на европейските държави отдавна не пропускат възможността да “затегнат” и контрола върху най-голямата компанията за услуги по краткосрочни наеми и алтернативни места за настаняване.

В допълнение, “gatekeeper”-рите ще трябва да предоставят на потребителите възможността да избират различна политика за предоставяне на лични данни за всяка услуга на платформата. Те също така ще трябва да координират с местните власти дори малки транзакции за закупуване на активи, включително такива, които преди това не са били обект на антитръстови закони.

В случай на нарушения, компаниите ще бъдат глобявани до 10% от годишните приходи, а при повторни случаи – по-строги мерки до принудителното разделяне на компаниите.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]