fbpx

Експертно мнение: Възстановяването на туризма в Германия може да отнеме години

Туризмът в Германия може да се нуждае от две години, за да се върне към приходите от миналата година, докато изходящите пътувания могат да отнемат още повече време, за да се възстановят от пандемията COVID-19, според експертите в бранша.

Това бяха основните резултати от последната проверка за възстановяване, базирана на проучване сред 200 германски експерти в сферата на пътуванията и туристическата индустрия в края на юни, проведено от „Център за компетентност в туризма“.

Изследването представи три сценария за текущата фаза на „съживяване“: „оптимистичен“, „реалистичен“ и „песимистичен“. Тази текуща фаза следва фазата на „блокиране“ през март – юни, когато вътрешните и международните пътувания на практика спряха, а приходите спаднаха до 10-15% от нивата на 2019 г.

Най-положителната перспектива по време на „фазата на съживяване“ е за сектора на вътрешния туризъм, тъй като това лято германците се насочват към северните плажове или южните планини, вместо да пътуват в чужбина. Ръководителят на проекта Хайнц-Дитер Куак определи прогнозите като „предпазливо оптимистични“. Приемайки „реалистичния“ сценарий, приходите от местен туризъм през тази година биха могли да достигнат около 60% от нивата на 2019 г., при условие че търсенето нарасне силно през есента, сочи проучването. Тогава секторът може да се възстанови до над 80% от оборота за миналата година през 2021 г. и да достигне 100% през 2022 година. Оптимистичният сценарий вижда по-бързо възстановяване през тази година, докато песимистичният прогнозира по-бавно завръщане.

За разлика от тях, „реалистичните“ перспективи за изходящите летни почивки са много по-слаби, показа проверката за възстановяване. Германците започнаха отново да пътуват в чужбина през юни, след края на глобалното предупреждение за пътуване на правителството и облекчаването на ограниченията в основните дестинации за почивка.

В резултат на това приходите през тази година могат да достигнат едва около 40% от миналогодишното ниво до края на тази година, според немските експерти по туризъм. Това може да нарасне до около 50% през следващата година и около 70% през 2023 година. Оптимистичният сценарий предвижда възстановяване до 50% от приходите през 2019 г. тази година и 75% до 2022 г. Песимистичният вижда приходи от едва 35% от миналогодишното ниво до началото на 2022 г. и само 60% до 2024 г. Центърът за компетентност в туризма вече публикува две проверки за възстановяване в началото на тази година.

Източник: www.fvw.de

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]