fbpx

Добри новини за TUI: Руски милиардер се съгласи да увеличи капитала на компанията

Руският бизнесмен Алексей Мордашов, чиито компании притежават една четвърт от акциите на най-големия европейски туроператор TUI Group, ще осигури допълнително финансиране за компанията.

Според германските медии страните са се споразумели за сценарий, при който кипърската компания Unifirm, контролирана от Мордашов, ще извърши допълнителна капитализация на TUI Group в замяна на увеличение на дела си. В резултат от сделката делът на Unifirm в капитала на туристическия холдинг ще се увеличи от сегашните 24,9% на 30%.

Тази новина доведе до експлозивен растеж на акциите на TUI. Ценните книжа на туроператора, търгувани на Франкфуртската фондова борса, в момента нараснаха от 3 на 5,78 евро на акция.

TUI Group се обърна към Алексей Мордашов с предложение за увеличаване на капитала през есента на 2020 г. Въпреки отпускането на мостов заем, гарантиран от германското правителство, компанията не успя да преодолее финансовите затруднения, причинени от пандемията Covid-19. Тогава преговорите бяха прекъснати, тъй като TUI успя да се споразумее с германските власти за отпускането на друг транш, който доведе обемът на финансовата помощ до 4 милиарда евро. Тези средства обаче не оказаха очаквания лечебен ефект върху позицията на компанията и преговорите за нова, трета порция пари от страна на германските кредитори все още не са увенчани с успех.

На този фон споразуменията с руския акционер със сигурност ще облекчат TUI и целия европейски туристически пазар като цяло. Без нови заеми беше изключително трудно за голям туроператор да преживее трудната зима, когато много туристически дестинации са затворени поради карантинни ограничения, а ранните промоции на продажбите не осигуряват значителен паричен поток.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]