fbpx

Директорът на TUI призна за частична национализация на компанията, обеща да не иска повече финансова помощ

Най-големият европейски туроператор TUI няма да се нуждае от финансова помощ в близко бъдеще за подкрепа на своите операции. Това заяви ръководителят на компанията Фриц Юсен на извънредно събрание на акционерите, след като операторът получи трети пакет помощи в размер на 1,8 милиарда евро под гаранциите на германското правителство, съобщава Travel Weekly.

Не очакваме, че ще се нуждаем от допълнителна държавна подкрепа от KfW (Германска държавна банка за развитие) или WSF (Германски фонд за икономическа подкрепа),“ каза Фриц Юсен.

В същото време месечните разходи на TUI Group през зимния сезон ще бъдат от 250 до 300 милиона евро в допълнение към оборотния капитал, който според Юсен ще зависи пряко от ограниченията за пътуване в Европа. Трябва да се отбележи, че сега финансовото състояние на компанията изглежда много по-добро. През последното тримесечие на 2020 г. холдингът отчита месечни изходящи парични потоци между 400 и 450 милиона евро, докато оборотните средства през последните три месеца падат до 200 милиона евро на месец.

Европейският туроператор успя да се споразумее за трети пакет помощи в размер на 1,8 милиарда евро на 2 декември 2020 г. Парите ще бъдат предоставени срещу гаранциите на германското правителство в замяна на дял в капитала. Така общият дълг на TUI към германските кредитори се доближи до 4,8 милиарда евро.

Юсен добави: “TUI има около 2,8 милиарда евро в парична равностойност. Увеличението на нетните парични средства зависи от темповете на резервации и авансови плащания за лятото на 2021 година.”

„Ще достигнем обема на бизнеса през 2019 г. не по-късно от 2023 г.” , каза Юсен, обръщайки се към акционерите. “След като сме осигурили ликвидност, нашият първи приоритет е да създадем надежден баланс. Това ще зависи от управлението на ликвидността, продажбите и приходите и оптимизирането на финансирането.

Освен това Фриц Юсен потвърди, че кипърската Unifirm, собственост на семейството на руския бизнесмен Алексей Мордашов, се е ангажирала да закупи всички останали непродадени акции в размер на не повече от 36% от акционерния капитал. В момента Мордашов притежава малко по-малко от 25% от акциите на холдинга.

Юсен добави още, че Unifirm има право да придобива акции на TUI на свободния пазар, но туристическата компания не е наясно с мащаба на плановете на инвеститора.

Що се отнася до условията за предоставяне на финансова помощ от германските власти става дума за частичната национализация на туроператора. Според ръководителя на холдинга обаче не се очаква груба намеса в дейността на компанията от страна на властите.

„WSF се съгласява да не предоставя никакви бизнес съвети. Въпреки това TUI трябва да осигури две места за надзорен съвет на WSF, както се изисква от закона “, каза Юсен.

Говорейки за перспективите на компанията през 2021 г., Юсен призна, че все още има много несигурност в това отношение, тъй като В европейските държави, основните пазари за TUI остават доста строги ограничителни мерки за пътуване. Компанията обаче възнамерява да се адаптира към пазарната ситуация чрез ускорена дигитална трансформация.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]