fbpx

Директорът на TUI Group: Лято 2022 е от изключителна важност за индустрията

Бизнесът на TUI Group значително подобри резултатите си в края на летен сезон 2021. За цялата 2020/21 година обаче най-голямата туристическа група в Европа отчете загуба от два милиарда евро и отрицателен собствен капитал. Надеждите на главния изпълнителен директор на TUI Фриц Юсен, сега се позовават само на предстоящия летен сезон, съобщават от fvw.

Балансът за финансовата 2020/21 година, която приключва в TUI на 30 септември, разкрива измерението на кризата. Оборотът е намалял с 40,5% спрямо слабата предходна година до едва 4,7 милиарда евро. За сравнение: през 2019 г. оборотът все още е бил 18,9 милиарда евро.

През четвъртото тримесечие на финансовата година от юли до септември загубата рязко намалява, поради възобновяването на туристическия бизнес. С EBIT (Печалба преди лихви и данъци) от минус 97 милиона евро, компанията почти достигна рентабилност, съобщиха от групата.

TUI Hotels & Resorts, важно и печелившо подразделение за групата, както и туроператорите на TUI в Централния и Западния регион отчитат положителни тримесечни резултати за първи път от началото на пандемията“, се казва в годишния доклад. Централна включва Германия, Австрия, Швейцария и Полша. Паричният поток преди финансовите дейности също беше положителен за второто поредно тримесечие.

Въпреки това кризата остави своя отпечатък върху баланса за годината като цяло. В края на година собственият капитал е отрицателен с 418 милиона евро. През октомври групата осигури 1,1 милиарда евро чрез увеличение на капитала, за да увеличи баланса и да изплати дълговете си. Най-голямата туристическа група в Европа беше подкрепена по време на кризата от германската държава с 4,3 милиарда евро.

Юсен иска да намери изход от кризата през новата бизнес година. Първото тримесечие (от октомври до декември) на новата бизнес година беше силно от към търсене и резервации, но все пак достигна само 69% от нивото преди кризата. Как ще продължи зимата ще зависи и от развитието в резултат на варианта на вируса Omikron.

Както за всички в индустрията като цяло, следващият летен сезон ще трябва да подобри ситуацията за TUI. „Очакваме лятото на 2022 г. да достигне до голяма степен нормализирано ниво на резервации“, казва Юсен. Освен това групата си е „направила домашното“. “Мерките за рефинансиране намалиха дълга и укрепиха баланса. Имаме много солидна ликвидност“.

“Към 6 декември TUI разполага с 3,5 милиарда евро финансови ресурси. Нетният ни дълг намаля с 1,4 милиарда евро до около пет милиарда евро (включително лизинговите задължения), според годишния доклад. От последната актуализация на резервациите в началото на октомври 2021 г. сме получили повече от 1,4 милиона допълнителни резервации в цялата група. TUI в момента има 4,1 милиона резервации за зима 2021/22 и лято 2022. За зимата и следващата година летовниците продължиха да резервират оферти с по-висока стойност. Средните цени ще бъдат с 15% по-високи през зимата и с 23% по-високи през лятото на 2022 г., отколкото през годината преди кризата.”, коментира ръководителя на TUI Group.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]