fbpx

Директорът на Solvex: Първите чартъри от Русия за България са пълни, няма да се откажем от руските туристи

От 1 юли България промени правилата за влизане в страната, като въведе така наречената “светофарна” система. Съответната заповед е подписана от министъра на здравеопазването на служебното правителство Стойчо Кацаров. Според правилата пътниците от страните от „червената зона“ нямат право да влизат в България. „Светофарът на риска“ се основава на информация, предоставена от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията, Световната здравна организация и Американските центрове за контрол на заболяванията.

Русия все още е в “оранжевата зона”, но съдейки по това как кривата на заболеваемост там нараства е възможно СЗО да я прехвърли в групата на най-епидемиологично опасните страни. В същото време експертите са уверени, че България няма да се затвори за втори път от Русия. Димитър Цонев, генерален директор на Solvex, отбеляза, че България вече е взела фундаментално решение и е малко вероятно да се промени, дори под натиска на страните от ЕС.

„Тъй като Европейският съюз даде възможност на всяка държава сама да определи критериите и нормите за влизане, България няма да се откаже руските туристи. Не мисля, че и правилата ще бъдат по-строги”, каза Цонев пред profi travel. Експертът обясни, че следващите евентуални промени ще бъдат внесени от новото правителство, тъй като парламентарните избори ще се проведат на 11 юли.

„Като цяло има консенсус между депутатите и бизнеса: една година от затварянето на границите с Русия вече е достатъчна, трябва да продължим да водим диалог и да разширяваме хоризонтите, за да върнем туризма и бизнеса в нормален курс“, коментира директора на Solvex. Той добави, че първият полет от Русия, който пристигна в страната на 30 юни, след като Русия отмени ограниченията за въздушния трафик, е пристигнал пълен. Всички места са разпродадени и за 6 юли, а следващите полети също се продават много бързо.

Трябва да се отбележи, че освен системата “светофар”, документът предполага и друга промяна в правилата за влизане в България: ако по-рано само деца под шест години не са се нуждаели от справка за влизане в страната, то от 1 юли всички, които не са навършили 12 години могат да посетят страната. „Важно решение, тъй като България все още е предимно за семейна ваканция. Сега въпросът за повишаване на възрастта на децата за безплатни визи също се обсъжда активно “, сподели Цонев.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]