fbpx

Осем страни обявиха готовност да приемат руски туристи това лято

Осем държави вече обявиха готовност да приемат руски туристи, но кога това ще се случи, е трудно да се предвиди. Публикуването на списъка с „разрешени страни“ не означава, че полетите ще започнат да се изпълняват веднага.

Туроператорите като цяло са готови да възстановят полетите за 2-4 седмици – такава информация беше обявена на пресконференция вчера от изпълнителния директор на ATOR (Асоциацията на туроператорите) Мая Ломидзе.

„Основната тенденция и основната трудност на този сезон е максималната несигурност. И това важи с най-голяма сила за отварянето на границите. Засега информацията по този въпрос е следната: 14-15 юли трябва да се вземе решение в списъка на държавите, с които теоретично можем да възстановим въздушното обслужване. В същото време одобрението и публикуването на списъка не означава, че полетите ще летят там на 20 юли. Освен това дори възстановяването на редовен транспорт не означава, че ще бъдат допускани туристи на тези полети”, предупреди Мая Ломидзе, припомняйки, че “на теория” руските граждани вече могат да отидат в чужбина – с цел лечение, обучение, при съществуващо разрешение за пребиваване и и т.н.

В същото време има добри новини за Русия „от другата страна“ – според експерта осем държави официално са потвърдили готовността си да приемат руски туристи.

„В същото време, подчертавам, говорим за популярни туристически дестинации“, каза Мая Ломидзе.

Това са осем държави: Турция, Египет, ОАЕ Куба, Доминиканска република Мексико, Малдивите, Хърватия.

Тя отбеляза, че ще има ограниченията за влизане в страните, но минимални. „Почти всички изискват справка с отрицателен резултат за коронавирус, направен средно 2-3 дни преди пристигане. Също така на туристите ще бъде измерена температура при пристигане. Някои изискват и попълване на допълнителни въпросници, а други инсталиране на приложение, благодарение на което ще бъде възможно да се определи местоположението на туриста и, ако е необходимо, да се предоставят помощ.” каза Мая Ломидзе.

„Като цяло, според нашите оценки, първият етап на отваряне на границите няма да започне по-рано от август и не е ясно в кой момент на август, дали това ще бъде през първите 10 дни или края на месеца. Ясно е, че за онези страни, които вече са готови да пуснат нашите туристи, продажбите ще бъдат възстановени по-лесно и по-бързо, буквално до седмица. Средно на туроператорите ще са необходими 2-4 седмици, за да възстановят нормалния цикъл на продажбите“, обясни Мая Ломидзе.

Източник: www.atorus.ru

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]