fbpx

“Данък настаняване” планиран в турските хотели, отложен за 2022 година

„Данък настаняване“, който се планираше да бъде въведен в турските хотели от януари 2021 г., беше официално отложен за следващата година. Турският парламент официално изключи дохода от този данък от проектобюджета за 2021 г. – това беше последната техническа формалност, необходима за официалното отлагане на новото събиране на данъци.

Според турските медии, като се вземат предвид измененията на някои членове от закона и преструктурирането на част от вземанията, въвеждането на “данък настаняване” може да се счита за официално отложено поне за 1 януари 2022 г.

По-рано беше съобщено, че ако бъде въведен, новият данък трябва да донесе на турската хазна до 1 милиард турски лири (около 127 милиона долара). Полученият недостатък в бюджета, според съобщения в медиите, се планира да бъде компенсиран с приходи от ДДС, които ще нараснат в случай на съживяване в турската икономика.

„Данък настаняване“ е допълнителен данък върху всички услуги за гости, предоставяни на територията на турските хотели. Данъчната ставка през първата година трябваше да бъде 1% от цената на услугата, но през следващите години размерът й може да варира от 0,5% до 6% по решение на правителството на страната.

Хотелският бизнес последователно се противопоставяше на въвеждането на този данък дори преди началото на пандемията на коронавируса, която нанесе сериозен удар върху световната туристическа индустрия. Факт е, че той създава значителни административни затруднения – цялата работа пада върху плещите на хотелите. В допълнение, това намалява конкурентоспособността на цялата хотелиерска индустрия и може да доведе до забавяне на сектора.

С избухването на пандемията и последвалата рецесия в туристическата индустрия появата на нова финансова тежест върху хотелите беше напълно нежелана, така че управляващата Партия на справедливостта и развитието на Турция внесе в Сената предложение за отлагане на началото на данъка до 1 януари 2022 г.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]