fbpx

Чуждестранни туристи пренасят коронавирус в Гърция

От 1 юли, денят, когато бяха възобновени чартърните полети от редица страни до Гърция, коронавирусът е открит в 11 туристи, които пристигнали на почивка в страната. Това беше съобщено от федералните медии на 3 юли.

Изяснява се, че са направени общо 3611 теста на чуждестранни гости. Заразяването е установено при пътници, пристигнали по въздушен път от Швеция, Румъния и Сърбия. Нещо повече, шведският гражданин, на когото е било наредено да остане в денонощната карантина, го е нарушил и се разхожда свободно в Атина. Има и случаи на “внос” на коронавирус от автотуристи през сухопътната граница на Гърция.

Ръководителят на TEZ TOUR Гърция, Димитрис Харитидис съобщи, че знае за един прецедент в Крит – тест за COVID-19 показва положителен резултат на туристка от Румъния, а болестта протича безсимптомно. Тя е настанена в специален карантинен хотел. Няколко обекта от категория 2-3 * са преработени за такива на острова и получават субсидии от държавата.

Експертът отбелязва, че делът на откритите случаи на инфекция пр туристи, все още е незначителен на фона на броя направени тестове. Поради това той се съмнява, че това ще доведе до преразглеждане от гръцкото правителство на решението за отваряне на границите. „Поне аз не знам за подобни намерения на властите“, казва Димитрис Харитидис.

Същото мнение споделя и генералният директор на Mouzenidis Travel Александър Цандекиди. „Единадесет случая са малка цифра, все още няма основания за тревога“, каза той. Специалистът не изключва възможността, след като натрупа и анализира статистически данни, гръцките контролни служби да предприемат повече тестове на пътници, пристигащи от някои страни. И само ако ситуацията се влоши, може да възникне въпросът за спиране на полетите от определени “проблемни” дестинации.

Източник: www.ert.gr

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]