fbpx

Четирите най-големи платформи за отдаване под наем ще споделят информация с Европейската комисия

Европейската комисия обяви, че е постигнала споразумение за обмен на данни с платформите за отдаване под наем на Airbnb, Booking.com, Expedia Group и Tripadvisor – отбелязвайки споразумението като „забележително“, което ще позволи на статистическата служба на ЕС да публикува данни за краткосрочен престой, предлагани чрез четирите платформи.


От комисията заявиха, че искат да насърчат „балансираното“ развитие на наемите, след опасенията в целия ЕС, че подобни платформи оказват неустойчив натиск върху местните общности. Очаква се Евростат да публикува първата статистика през втората половина на тази година.


„Туризмът е ключова икономическа дейност в Европа. Краткосрочните наеми за настаняване предлагат удобни решения за туристите и нови източници на приходи за хората. В същото време има опасения относно въздействието върху местните общности “, казва в изявление Тиери Бретон, еврокомисар, отговарящ за вътрешния пазар. „За първи път ще придобием надеждни данни, които ще подпомогнат нашите текущи дискусии с градове в Европа, за това как да се справим с тази нова реалност. Комисията ще продължи да подкрепя възможностите на икономиката на сътрудничество, като същевременно помага на местните общности да се справят с предизвикателствата, породени от тези бързи промени. “


Споделените данни ще включват броя на гостите, използващи платформите за краткосрочно наемане и броя на резервираните нощувки. Данните ще се споделят на тримесечна база и ще се обобщават на ниво областни администрации.
Поверителността на гражданите, включително гостите и домакините, ще бъде защитена в съответствие с приложимото законодателство на ЕС. Данните няма да позволяват идентифициране на отделни граждани или собственици на имоти. Данните, предоставени от платформите, ще бъдат подложени на статистическо валидиране и обобщени от Евростат.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]