fbpx

Черна гора отваря границите за туристи през юни, рекламира се като “дестинация без Covid”

Откриването на границите на Черна гора за чуждестранни туристи и възстановяването на транспортните връзки може да се очаква през юни, съобщиха от Националната туристическа организация на страната (NTOCG).

Властите на Черна гора разрешиха от 11 май движение с лични автомобили и обществен транспорт в рамките на три региона: крайбрежен, централен и северен, а също така напълно отвориха морския трафик в границите на страната. От 4 май функционират транспортни, търговски, културни и спортни институции.

Премиерът Душко Маркович съобщи, че черногорското правителство планира да отвори хотели и ресторанти на 18 май и заяви, че страната се подготвя да стане “първата дестинация без коронавирус”.

“Ако подобна епидемиологична ситуация продължи, а предприетите мерки до момента ни дадат право да бъдем оптимисти, в началото на юни очакваме отварянето на нашите граници и възстановяване на транспортни връзки, при спазване на протоколите и мерките, които определят здравните власти”, казах от националната туристическа агенция.

Сега правителствените агенции разработват протокол за хотелите, заведенията за хранене и плажовете. Става въпрос за мерки за хигиенна и санитарна безопасност, които включват социално разстояние, разположение на маси в ресторанти, шезлонги на плажове, ограничение за броя на хората в затворени пространства и други.

„За плажовете са разработени нови стандарти, според които двойка шазлонги на плаж на петзвезден хотел ще бъде разположена на 16 квадратни метра, на четиризвездни хотели – 13, на обществени плажове се приема социално разстояние от 11 квадратни метра за два шезлонга. Разбира се ще има редовна дезинфекция на всички шезлонги и чадъри”, добавиха от NTOCG.

Предвижда се държавната институция Морско добро (Morsko dobro) да следи за качеството на морската вода на всеки 10 дни на повече от 100 пункта в цяла Черна гора. “За туристите скоро ще бъде създадено приложение, съдържащо цялата важна информация за плажовете и необходимите данни за безопасна ваканция. Приложението ще съдържа снимки на места за къпане за повече от 500 плажа и ще показва настоящата епидемиологична ситуация. И най-важното е, че приложението ще съдържа информация за санитарните условия, мерки и протоколи, температура, качество на морската вода и ще направи възможно резервирането на места или други услуги на плажовете “, заявиха туристическите власти.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]