fbpx

Черна гора отваря границите за туристи през юни, рекламира се като „дестинация без Covid“

Откриването на границите на Черна гора за чуждестранни туристи и възстановяването на транспортните връзки може да се очаква през юни, съобщиха от Националната туристическа организация на страната (NTOCG).

Властите на Черна гора разрешиха от 11 май движение с лични автомобили и обществен транспорт в рамките на три региона: крайбрежен, централен и северен, а също така напълно отвориха морския трафик в границите на страната. От 4 май функционират транспортни, търговски, културни и спортни институции.

Премиерът Душко Маркович съобщи, че черногорското правителство планира да отвори хотели и ресторанти на 18 май и заяви, че страната се подготвя да стане „първата дестинация без коронавирус“.

„Ако подобна епидемиологична ситуация продължи, а предприетите мерки до момента ни дадат право да бъдем оптимисти, в началото на юни очакваме отварянето на нашите граници и възстановяване на транспортни връзки, при спазване на протоколите и мерките, които определят здравните власти“, казах от националната туристическа агенция.

Сега правителствените агенции разработват протокол за хотелите, заведенията за хранене и плажовете. Става въпрос за мерки за хигиенна и санитарна безопасност, които включват социално разстояние, разположение на маси в ресторанти, шезлонги на плажове, ограничение за броя на хората в затворени пространства и други.

„За плажовете са разработени нови стандарти, според които двойка шазлонги на плаж на петзвезден хотел ще бъде разположена на 16 квадратни метра, на четиризвездни хотели – 13, на обществени плажове се приема социално разстояние от 11 квадратни метра за два шезлонга. Разбира се ще има редовна дезинфекция на всички шезлонги и чадъри“, добавиха от NTOCG.

Предвижда се държавната институция Морско добро (Morsko dobro) да следи за качеството на морската вода на всеки 10 дни на повече от 100 пункта в цяла Черна гора. „За туристите скоро ще бъде създадено приложение, съдържащо цялата важна информация за плажовете и необходимите данни за безопасна ваканция. Приложението ще съдържа снимки на места за къпане за повече от 500 плажа и ще показва настоящата епидемиологична ситуация. И най-важното е, че приложението ще съдържа информация за санитарните условия, мерки и протоколи, температура, качество на морската вода и ще направи възможно резервирането на места или други услуги на плажовете “, заявиха туристическите власти.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Последни Статии

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела.