fbpx

Черна гора отваря границите си за руски туристи

Черна гора отваря граници за руските граждани, като такова решение е взето на 3 август от координиращия орган на правителството на страната по инфекциозни заболявания, съобщават местните медии.

По официални данни в момента в Черна гора почиват малко повече от 15 хиляди туристи, което е с 92% по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Според MONSTAT миналата година руснаците са били първо място по брой сред чуждестранните туристи в курортите – 29,1%, следвани от туристи от Сърбия – 25,3%, Босна и Херцеговина – 10,6%, Косово – 6. 9%, Украйна 3,8%, Германия 3,2% и Полша 2,1%.

В Черна гора има “зелени” и “жълти” списъци на държавите, според ситуацията с коронавируса. Първата включва 11 страни от ЕС, Норвегия и Швейцария. Босна и Херцеговина, Албания, автономният регион Косово и Метохия, Израел, Канада и Сингапур са в „жълтия“ списък – посетителите от тези страни трябва да подадат отрицателен тест за коронавирус.

Решението на властите да отворят границите за руснаците, според правителството на страната, може да донесе на черногорската икономика от 200 до 250 милиона евро до октомври.

В същия ден, когато Черна гора разреши влизане на туристи от Русия, туроператорът TUI обяви, че е готов да оперира с чартъри от Москва, Санкт Петербург и Краснодар. Компанията само чака решение за отваряне на границите от Руската федерация.

Руските туристи обаче няма да могат да пътуват до Черна гора, докато Русия не вземе подобно решение и възобнови полетите. Трябва да се отбележи, че Аерофлот вече продава билети до Тиват от 10 август, но официалната дата за стартиране на полетите не е обявена.

Източник: profi.travel

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]