fbpx

Booking.com за властите в ЕС: Те искат да ни сложат белезници

Booking.com отхвърля опитите на антимонополните органи на ЕС да признаят доминиращото положение на пазара на хотелски резервации. Според представители на Booking, всички мерки, насочени към ограничаването на услугите на платформата, в крайна сметка ще доведат само до укрепване на нейните конкуренти и няма да донесат ползи нито на хотелиерите, нито на потребителите, съобщава Financial Times.

Острата реакция на холдинга се дължи на факта, че Европейският парламент разработва нови изменения, целящи да ограничат доминирането на големите технологични гиганти на пазара. По-специално се планира въвеждане на по-строги правила за около 20 от най-големите компании.

Наблюдателите отбелязват, че разработваните мерки са насочени предимно срещу гигантите, разположени от другата страна на Атлантическия океан. Това са Facebook, Amazon, Apple и Google. Booking.com, макар и със седалище в Амстердам, е собственост на American Booking Holding със седалище в Кънектикът.

Според изпълнителния директор на Booking.com, Глен Фогел, селективното прилагане на ограничения в крайна сметка ще доведе само до просперитета на конкуренти като Expedia и Trip.com, което е напълно в противоречие с логиката за равна конкуренция.

Заслужава да се отбележи, че европейските власти от няколко години се опитват да ограничат работата на услугата за резервации, която държи значителен дял на пазара в ЕС. По-специално, в много страни на компаниите е забранено да изискват паритетни цени за настаняване от местата за настаняване.

Освен това на Booking.com беше забранено да използва редица техники за манипулативни продажби при генериране на резултати от търсенето. По-специално, на европейските потребители не се показва информация за това колко потребители в момента разглеждат даден хотел или колко стаи са на разположение за конкретни дати.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]