fbpx

Booking.com стартира програма с 15% бонус за клиенти, отказва се от комисионна от партньорите

Booking.com стартира програма за стимулиране на пътуването в Съединените щати, която връща пари на клиентите и не изисква комисионни плащания от доставчиците.

Засега офертата е само за резервации в рамките на Съединените щати, но компанията казва, че планира да я приложи и за международни резервации в бъдеще.

Клиентите на онлайн туристическата агенция в Съединените щати, които трябваше да анулират резервациите си за настаняване, поради ограниченията за пътуване вследствие на Covid-19, ще получат 15% възнаграждение, ако резервират престой в същия хотел до 31 декември таза година, за пътуване до април 2021 година.

Бонусът, оценен на 15% от общата цена на резервацията, се депозира във виртуалния портфейл на пътника в Booking.com след регистрация и може да бъде изтеглен в лична кредитна карта или използван за бъдеща резервация в рамките на 12 месеца.

В допълнение, Booking.com се отказва от комисионни за резервации, направени като част от тази кампания.

„Всички ние в индустрията на пътуванията споделяме един общ интерес: туристическия сектор да преживее тази криза“, казва Арджан Дийк, старши вицепрезидент и главен маркетинг директор в Booking.com. „Ние работим неуморно, за да върнем бизнеса на партньорите си, да вдъхновяваме пътуващите и да ги възнаграждаваме за подкрепата на местния бизнес, така че, когато настъпи моментът, да продължим да улесняваме всеки да изживее всяко кътче на света.“

Източник: www.phocuswire.com

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]