fbpx

България се насочва към Русия, Украйна, Беларус и Молдова като шанс за спасение на сезона

„Разширяваме контактите с компаниите, работещи с Русия, Украйна, Беларус, Молдова, за нас те са много важни дестинации за входящ туризъм.“ Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова на работна среща с водещи компании, които оперират на рускоезичните пазари и посрещат голямата част от туристопотока от тях. Сред участниците в дискусията бяха представители на „Бон тур“/“Библиоглобус“, „Гоу ту холидей“/“Анекс тур“, „Солвекс“, „Теди Кам“ и „Турал“.

Министър Николова отбеляза огромните загуби, които търпи входящият туризъм заради кризата с коронавируса особено по отношение на страни, за които има ограничителни мерки за пътувания и други рестрикции. Министерството на туризма спешно предприе инициативи в подкрепа на бизнеса и чрез диалог с туристически мениджъри, дипломати и други експерти прави всичко възможно да облекчи условията за туристически обмен и да насърчи бизнеса. Ситуацията обаче е динамична и зависи реципрочно от епидемичната обстановка в съответните държави.

Вицепремиерът посочи сред първите стъпки в тази посока конферентния разговор с посланика на Руската федерация у нас Анатолий Макаров, както и с посланика на  Украйна Виталий Москаленко. България реагира много бързо и бе премахнато ограничението за украинските туристи да представят 72-часов ПСР тест при влизане у нас от 16 юли. По отношение на Молдова от 28 юли се разрешава влизането в България на нейни граждани, но е необходим такъв тест.   

Министърът припомни, че Европейската комисия препоръчва да се удължи ограничението за несъществени пътувания в ЕС и въвежда подход за поетапно вдигане на ограниченията от 1 юли 2020 г. Русия и Беларус се явяват трети страни, за които за съжаление на този етап не са предвидени изключения от временната забрана за недопускане в страната ни.

Тя обеща съдействие чрез Министерството на здравеопазването да се преценят възможностите за отпадане на изискването за отрицателен PCR тест за влизащи туристи от Молдова и Беларус. При такава промяна е възможно близо 80 хил. молдовски граждани да изберат България за почивката си през август и септември нас. По информация на участниците в разговора Русия отваря от 11 август авиосъобщенията си и е много важно диалогът между двете държави да помогне за обмена на туристи. Николова също потвърди важността на пътуващите от Руската федерация за туризма на България пред предстоящия зимен сезон и изтъкна значението на санитарните мерки, които се полагат за гарантиране безопасността на дестинацията ни.

Източник: tourism.government.bg

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Последни Статии

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела.