fbpx

България се насочва към Русия, Украйна, Беларус и Молдова като шанс за спасение на сезона

“Разширяваме контактите с компаниите, работещи с Русия, Украйна, Беларус, Молдова, за нас те са много важни дестинации за входящ туризъм.” Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова на работна среща с водещи компании, които оперират на рускоезичните пазари и посрещат голямата част от туристопотока от тях. Сред участниците в дискусията бяха представители на „Бон тур“/“Библиоглобус“, „Гоу ту холидей“/“Анекс тур“, „Солвекс“, „Теди Кам“ и „Турал“.

Министър Николова отбеляза огромните загуби, които търпи входящият туризъм заради кризата с коронавируса особено по отношение на страни, за които има ограничителни мерки за пътувания и други рестрикции. Министерството на туризма спешно предприе инициативи в подкрепа на бизнеса и чрез диалог с туристически мениджъри, дипломати и други експерти прави всичко възможно да облекчи условията за туристически обмен и да насърчи бизнеса. Ситуацията обаче е динамична и зависи реципрочно от епидемичната обстановка в съответните държави.

Вицепремиерът посочи сред първите стъпки в тази посока конферентния разговор с посланика на Руската федерация у нас Анатолий Макаров, както и с посланика на  Украйна Виталий Москаленко. България реагира много бързо и бе премахнато ограничението за украинските туристи да представят 72-часов ПСР тест при влизане у нас от 16 юли. По отношение на Молдова от 28 юли се разрешава влизането в България на нейни граждани, но е необходим такъв тест.   

Министърът припомни, че Европейската комисия препоръчва да се удължи ограничението за несъществени пътувания в ЕС и въвежда подход за поетапно вдигане на ограниченията от 1 юли 2020 г. Русия и Беларус се явяват трети страни, за които за съжаление на този етап не са предвидени изключения от временната забрана за недопускане в страната ни.

Тя обеща съдействие чрез Министерството на здравеопазването да се преценят възможностите за отпадане на изискването за отрицателен PCR тест за влизащи туристи от Молдова и Беларус. При такава промяна е възможно близо 80 хил. молдовски граждани да изберат България за почивката си през август и септември нас. По информация на участниците в разговора Русия отваря от 11 август авиосъобщенията си и е много важно диалогът между двете държави да помогне за обмена на туристи. Николова също потвърди важността на пътуващите от Руската федерация за туризма на България пред предстоящия зимен сезон и изтъкна значението на санитарните мерки, които се полагат за гарантиране безопасността на дестинацията ни.

Източник: tourism.government.bg

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]