fbpx

България планира да удължи сезона и да субсидира чартърите

България възнамерява да удължи туристическия сезон до края на октомври и да субсидира чартъри, заявиха от министерството на туризма в страната.

Министърът на туризма Николина Ангелкова припомни, че България е първата, която отвори своите граници за чуждестранни туристи от 1 юни, без да изисква задължителна карантина. От 15 юни пътници от 34 страни могат свободно да посещават страната. Министерството на туризма на България отдавна инициира нова рекламна кампания, основана на успешна епидемиологична ситуация в страната и предприети мерки за сигурност, като по-специално България получи сертификат WTTC. Тази година основата на маркетинговата промоция ще бъде здравен и СПА туризъм.

„Очакваме първите чартъри с чуждестранни туристи на 26 юни на летище Бургас от Амстердам, останалите ще бъдат от различни градове на Германия. 27 юни ще последват полетите на TUI и Der Touristik от Германия. Първите полети до Варна също ще бъдат от Германия, но на 29 юни “, каза Ангелкова. В момента до края на септември са планирани 10 600 полета до Бургас и 6 400 до Варна. „Ние сме в постоянен контакт с моите колеги – министри и водещи туроператори, които работят с българската дестинация и очаквам постепенно възстановяване на полетната програма от основните ни туристически пазари“, каза Ангелкова.

Въпреки това, поради пандемията, броят на планираните сезонни чартърни полети на летищата Варна и Бургас е намалял с 35% в сравнение с данните за 2019 г. Според министъра същото намаление се очаква при редовни полети. За да стимулира търсенето, българското правителство предлага да субсидира чартъри – по 35 евро на място. Ще бъдат намалени и концесионните такси, така че плажните оператори да предлагат по-евтини шезлонги, като същевременно увеличават разходите за сигурност.

Около 60-70% от хотелите планират да отворят в Слънчев бряг и Златни пясъци, но ситуацията непрекъснато се променя, крайният брой може да е различен, подчерта Ангелкова.

Собственикът на крайбрежен хотел Румен Мончев казва, че не помни по-трудна година. Той е получил сертификат за безопасност и е предприел всички необходими стъпки, за да го гарантира.В допълнение е намалил цените, за да привлече туристи. От 160-те унгарци, които е очаквал миналата седмица са дошли само 33, пише Reuters.

Източник: profi.travel

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]