fbpx

България отново повдига въпроса за опростяване на визовия режим за руснаците

Българските авиационни власти потвърдиха готовността на Bulgaria Air незабавно да възобнови своята полетна програма от и до Руската федерация, след като получи разрешение от руската страна.

Консулските служби на България в Русия също са готови да започнат оперативна работа по издаване на туристически визи в случай на отваряне на границата с Русия. Според Министерството на туризма на България през първите 5 месеца на 2020 г. туристическият поток от Русия е намалял с 60% в сравнение с 2019 г. Общо над 450 хиляди руски граждани посетиха България през 2019 година.

По време на среща с местните медии в курорта Златни пясъци министърката на туризма Марияна Николова заяви, че очаква да проведе онлайн среща с ръководителя на Федералната агенция по туризъм Зарина Догузова, за да обсъди перспективите и сроковете за завръщането на руските туристи.

Според Николова, още един стимул за бързото възстановяване на туристическия поток от Русия могат да бъдат улеснени визовите изисквания за руските граждани. Този въпрос отново ще бъде обсъден с българското външно министерство.

„Ние активно обсъждаме визовия режим. Има правила и директиви, които ограничават пътуването на руснаци. Много държави вече проявяват гъвкавост, включително практиката за издаване на визи на руски граждани на самото летище. Трябва да направим всичко възможно с Министерството на външните работи, за да облекчим изискванията за визи за руските туристи“, коментира Николова.

Журналистите припомниха на министъра, че България по примера на други европейски държави може да издава на руснаците годишни визи за многократно влизане. Това беше силен сигнал, че България иска да види руснаци на гости не само през този летен сезон, но и през следващата година. Според българските медии по-голямата част от руските граждани получават български визи само по време на пътуването.

Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния съвет на туристическата асоциация, смята, че България може да въведе електронни визи за руснаци. „Изгубихме ценно време “в тъмното”. Трябва бързо да въведем електронни визи за Русия и Турция, които не изискват решение от Брюксел“, каза Карастоянова.

Източник: www.atorus.ru

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]