fbpx

България изяви желание за отваряне на зелен коридор с Русия

България планира в близко бъдеще да възстанови туристическите отношения с Русия в рамките на „зелен коридор“. Това стана ясно след изявление на министърката на туризма, Марияна Николова. Информацията предизвика огромен интерес в медиите в Русия, които отбелязаха България като една от основните дестинации за почивка това лято, при отваряне на границите.

„Възстановяването на международния туризъм и свободното движение на пътници между страните е в основата на туристическите дейности, поради което е толкова важно да се предприемат мерки за сключване на двустранни споразумения за създаване на „зелени туристически коридори“ с редица ключови пазари за навлизане в България, по-специално с Израел, Русия, Гърция, Полша, Турция, Украйна, Молдова, Чехия, Словакия, Германия и Великобритания”, коментира министърката на туризма на България Марияна Николова.

Тя добави, че ситуацията с туризма се е подобрила значително през последните седмици. И така, от 1 декември 2020 г. до средата на февруари 2021 г. в хотели в България са отседнали над 550 хиляди туристи. Според Николова повечето от тях несъмнено са граждани на страната (480 хиляди), други 70 хиляди са гости от Румъния, Турция, Украйна, Германия и Сърбия.

Както отбеляза Николова, входящият туристически поток през това лято ще бъде съпоставим с показателите за 2020 г. Освен това началото на сезона ще бъде усложнено от ниските нива на ранни записвания, слабия обем на въздушен трафик и бавната ваксинационна кампания в други европейски страни.

Летният туристически сезон се очаква да стасртира в края на май, ако ситуацията с Covid-19 не се влоши. „Летищата ни на Черно море и летище София са готови да приемат туристи и са предприели редица мерки за борба с пандемията“, каза Николова на заседание на Консултативния съвет по туризъм.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]