fbpx

България изяви желание за отваряне на зелен коридор с Русия

България планира в близко бъдеще да възстанови туристическите отношения с Русия в рамките на „зелен коридор“. Това стана ясно след изявление на министърката на туризма, Марияна Николова. Информацията предизвика огромен интерес в медиите в Русия, които отбелязаха България като една от основните дестинации за почивка това лято, при отваряне на границите.

„Възстановяването на международния туризъм и свободното движение на пътници между страните е в основата на туристическите дейности, поради което е толкова важно да се предприемат мерки за сключване на двустранни споразумения за създаване на „зелени туристически коридори“ с редица ключови пазари за навлизане в България, по-специално с Израел, Русия, Гърция, Полша, Турция, Украйна, Молдова, Чехия, Словакия, Германия и Великобритания“, коментира министърката на туризма на България Марияна Николова.

Тя добави, че ситуацията с туризма се е подобрила значително през последните седмици. И така, от 1 декември 2020 г. до средата на февруари 2021 г. в хотели в България са отседнали над 550 хиляди туристи. Според Николова повечето от тях несъмнено са граждани на страната (480 хиляди), други 70 хиляди са гости от Румъния, Турция, Украйна, Германия и Сърбия.

Както отбеляза Николова, входящият туристически поток през това лято ще бъде съпоставим с показателите за 2020 г. Освен това началото на сезона ще бъде усложнено от ниските нива на ранни записвания, слабия обем на въздушен трафик и бавната ваксинационна кампания в други европейски страни.

Летният туристически сезон се очаква да стасртира в края на май, ако ситуацията с Covid-19 не се влоши. „Летищата ни на Черно море и летище София са готови да приемат туристи и са предприели редица мерки за борба с пандемията“, каза Николова на заседание на Консултативния съвет по туризъм.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Последни Статии

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела.