fbpx

Българите – третата по големина група чужди туристи в Турция

Броят на чуждестранните посетители в Турция е достигнал 7,3 милиона в периода януари-август, предаде Анадолската агенция, позовавайки се на данни на министерството на културата и туризма. Данните бележат спад с цели 76,6 процента в сравнение със същия период на миналата година, който се дължи на ограниченията за пътуване, наложени срещу разпространението на COVID-19.

Истанбул, най-големият град на Турция и водеща туристическа дестинация, е приел близо 44 на сто от всички посетители, или около 3,2 милиона чужденци, през първите девет месеца на годината. Следва Анталия с 20-процентов дял, или 1,4 милиона туристи от чужбина, а трети е северозападният окръг Одрин, който граничи с България и Гърция и който е приел 981 026 чуждестранни посетители в разглеждания период, предава БТА.

Българите съставляват третата най-голяма група от чужденците, посетили Турция, след германците и руснаците, показва още статистиката. Германците са 10,9% от общия поток и са наброявали 789 602 души. Втори са руснаците с дял от 10,65 на сто, а трети българите с дял от 7,3 на сто. Следват украинци /7,1 на сто/ и британци /6,4 на сто/.

Миналия месец общо 1,8 милиона чужденци са влезли в страната, което бележи спад на годишна база от 71 процента, но увеличение от 95 процента спрямо предходния месец.

През 2019 г. страната е приела 45 милиона чуждестранни посетители, а през 2018 – 39,5 милиона, напомня агенцията.

Източник: Национален борд по туризъм

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Последни Статии

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела.