fbpx

Българите – третата по големина група чужди туристи в Турция

Броят на чуждестранните посетители в Турция е достигнал 7,3 милиона в периода януари-август, предаде Анадолската агенция, позовавайки се на данни на министерството на културата и туризма. Данните бележат спад с цели 76,6 процента в сравнение със същия период на миналата година, който се дължи на ограниченията за пътуване, наложени срещу разпространението на COVID-19.

Истанбул, най-големият град на Турция и водеща туристическа дестинация, е приел близо 44 на сто от всички посетители, или около 3,2 милиона чужденци, през първите девет месеца на годината. Следва Анталия с 20-процентов дял, или 1,4 милиона туристи от чужбина, а трети е северозападният окръг Одрин, който граничи с България и Гърция и който е приел 981 026 чуждестранни посетители в разглеждания период, предава БТА.

Българите съставляват третата най-голяма група от чужденците, посетили Турция, след германците и руснаците, показва още статистиката. Германците са 10,9% от общия поток и са наброявали 789 602 души. Втори са руснаците с дял от 10,65 на сто, а трети българите с дял от 7,3 на сто. Следват украинци /7,1 на сто/ и британци /6,4 на сто/.

Миналия месец общо 1,8 милиона чужденци са влезли в страната, което бележи спад на годишна база от 71 процента, но увеличение от 95 процента спрямо предходния месец.

През 2019 г. страната е приела 45 милиона чуждестранни посетители, а през 2018 – 39,5 милиона, напомня агенцията.

Източник: Национален борд по туризъм

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]