fbpx

Бъдещето на авиокомпаниите: IATA с мрачни прогнози за близкото бъдеще

Според последните данни на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), до 30 юни се очаква около 4,5 милиона полета да са отменени по целия свят. Освен това, дотогава спадът на продажбите ще достигне 55% (314 милиарда долара).

Генералният директор на IATA Александър Джуняк заяви, че очаква най-големите загуби в историята, регистрирани през тази година – около 84 милиарда долара. За сравнение, по време на световната финансова криза през 2008 г. загубите на авиокомпаниите в световен мащаб достигнаха около 31 милиарда долара (почти три пъти по-ниски от очакваното сега).

Джуняк също прогнозира, че продажбите ще спаднат с 419 милиарда долара до края на годината, което представлява 50% спад в сравнение с 2019 г. Това също означава, че втората половина на годината няма да компенсира загубите до юни месец.

Спадът върви ръка за ръка с броя на пътниците, който се очаква да бъде 2,25 милиарда през 2020 г. Това е половината от броя от миналата година. Десетилетие на значителен растеж ще бъде заличено и авиокомпаниите ще се върне обратно на нивата от 2006 г. Това развитие надхвърли очакванията на IATA, в отрицателен смисъл. През февруари асоциацията заяви, че очаква загубите от коронавирус през тази година да са около 29 милиарда долара. Това число е актуализирано няколко пъти и, както беше обяснено по-горе, сега възлиза на 419 милиарда долара, което е около 15 пъти по-високо от първата оценка. Първоначално се очакваше да бъдат прекъснати само полетите до Китай, като реалнност се оказа съвсем различна, с глобално спиране и намаляване на капацитетите до 95%.

Въпреки че напоследък има постепенни признаци, че най-лошото е преминало, цялостната ситуация ще остане тежка и в близкото бъдеще. За 2021 г. IATA очаква авиокомпанията да загуби 15,8 милиарда долара в световен мащаб.

Междувременно оцелелите авиокомпании ще бъдат значително по-задлъжнели от преди. Директорът на IATA каза също, че строгите ограничения за пътуване – като задължителната карантина, въведена във Великобритания биха навредили трайно на авиокомпаниите, както и на цялата туристическа екосистема.

Обратният път ще бъде дълъг и труден за индустрията. Въздушното пространство се отваря много бавно. Страните считат други региони за потенциални източници на здравословни проблеми и клиентите са все по-обезкуражени да пътуват. Нещо повече, медиите продължават да внушават страх на клиентите от летене или поне от това да бъдат в затворено пространство.

Някои експерти предполагат, че само много малка част от сегашните 1000 авиокомпании, до голяма степен подкрепени от съответните им правителства, могат да оцелеят.

Източник: www.tourism-review.com

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]