fbpx

Австрия обяви план за спасяване на зимния туризъм

Австрийското правителство представи широкообхватна концепция за спасяване на зимния туризъм, който стартира след два месеца и е от изключително икономическо значение за страната.

Федералният канцлер Себастиан Курц, министърката на туризма Елизабет Кьостингер, министърът на здравеопазването Рудолф Аншобер, президентът на Австрийската стопанска камара Харалд Марер и шефът на провинция Тирол Гюнтер Платер представиха стратегията и откроиха различни аспекти на проблемите, свързани с пандемията, значението на туризма като икономически отрасъл и мерките, запланувани за предотвратяване разпространението на заразата.

Както заяви федералният канцлер, темата е важна за политиката и икономиката. Туризмът създава над 15 процента от вътрешния брутен продукт и разпространението на заразата представлява не само здравен, но и икономически проблем, застрашени са и много работни места.

Големи събирания на скиори в барове и дискотеки няма да бъде разрешено, туристите ще се разтоварват след прекарания спортен ден седнали на маса и без танци, употребата на алкохол остава разрешена, заведенията затварят в 22 часа.

Стратегията предвижда хотелиерските услуги да се извършват при правилата, приети за летния сезон: между отделните групи разстоянието да е поне от един метър, маските са задължителни за хотелския персонал и за гостите, намиращи се в общите помещения, изисква се по-добро сътрудничество между туризма и здравните служби, за да може бързо да се вземат мерки при поява на съмнение за зараза.

Дейността на ски училищата също се подчинява на строги правила: групите ще са максимум от 10 души, не се допуска смесване или преместване на лица от една в друга група, въвеждат се безплатни тестове за скиучителите, екскурзоводите и планинските водачи на туристически групи.

Дейността на ски лифтовете е подчинена на общи правила за мерки срещу разпространение на вируса: в гондолите е задължително носенето на маски, разстоянието между чакащите на опашки е минимум един метър.

Разрешено е организирането на коледни пазари, при условие че всеки пазар представи за одобрение концепция за предпазване от разпространение на заразата и на хигиенните изисквания, която включва: анализ на риска, регулиране на броя на посетителите, достатъчно разстояние между щандовете, указателна маркировка.

Министърката на туризма изрази увереност, че правилата ще се спазват без особени трудности, тъй като някои от тях бяха наложени още за летния сезон. Министърът на здравеопазването обяви по-чести и редовни проверки на заетите в туризма и съгласуване на австрийската концепция с концепциите на други държави за зимен туризъм в условията на пандемия. Това се прави както на ниво министри на здравеопазването, така и на ниво министри на туризма, заяви Аншобер.

Още през август е постигнато принципно споразумение с министрите на здравеопазването на Франция, Швейцария и Италия за спазване на дистанция, носене на маски и „последователно овладяване на ситуацията в рисковите области“.

Значението на туристите от чужбина за австрийската икономика подчерта и президентът на Австрийската стопанска камара Харалд Марер посочвайки, че от 59-те милиона нощувки в Австрия през миналия зимен сезон три четвърти са на гости, дошли от чужбина.

Източник: Национален борд по туризъм

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Последни Статии

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]