fbpx

Авиокомпанията Condor е вече финансово “здрава”, година след фалита на Thomas Cook

Германската авиокомпания Condor успешно завърши едногодишния процес по “финансово оздравяване” (financial turnaround) и ще възобнови търсенето си на стратегически инвеститор, след като най-лошото от кризата Covid-19 приключи. Междувременно Condor преструктурира своите летателни операции през зимата, съобщават от fvw.

Condor беше защитен от несъстоятелност след колапса на Thomas Cook Group миналата година и получи финансова подкрепа от германските държавни власти. Оттогава компанията е законно собственост на холдингова компания, подкрепена от държавната финансова институция KfW.

През последните 14 месеца авиокомпанията със седалище във Франкфурт успя да намали своите структурни оперативни разходи с около 10% чрез множество мерки. Компанията не само се премести в ново, по-рентабилно седалище, но и сключи жизнеспособни колективни трудови договори и договорености с всички синдикати, които позволяват гъвкавост и ефективност, като в същото време отговорно защитава работните места на приблизително 4200 служители най-малко до декември 2021г. В същото време, разбира се, текущите разходи, както и приходите са значително намалени, тъй като пандемията принуди авиокомпанията да намали драстично полетите.

“Condor оставя след себе си вероятно най-предизвикателното време в историята на компанията днес и започва нова глава. За нашите клиенти и партньори това означава, че те могат да продължат да разчитат на Condor”, каза изпълнителният директор Ралф Текентруп.

“Бих искал да благодаря на всички наши поддръжници и приятели, политици и нашите партньори, които продължиха да ни се доверяват през последните 14 месеца. А също така “кондорианците” заслужават най-голямата ни благодарност и признание за тяхното постоянство и ангажираност. Заслужаваше си и днес нашето бъдеще като здрава компания започва.”

Търсенето на нов собственик на Condor е в ръцете на банката KfW. Текентруп обаче заяви пред журналисти, че няма смисъл да се възобновява търсенето през следващите 12 месеца, предвид състоянието на авиационния пазар. Той очаква обновеният инвеститорски процес да се осъществи след около две години. Condоr вече има една неуспешна сделка зад гърба си. Полската авиационна група PGL (компанията майка LOT) се съгласи през януари да поеме авиокомпанията, но след това се оттегли от тази сделка през април.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]