fbpx

Антирекорд: НСИ публикува данни за туристическите пътувания в България през юни месец

Националният статистически институт предостави данните за туристическите пътувания от и до България за месец юни 2020 година. Входящият туризъм за съжаление бележи антирекорд след безпрецедентната криза Covid-19.

През юни 2020 г. по време на продължаващата епидемична обстановка в страната пътуванията на български граждани в чужбина са 286.1 хил., или с 60.1% под регистрираните през юни 2019 година

През юни 2020 г. посещенията на чужденци в България са 380.7 хил. (табл. 1 от приложението), или със 75.2% по-малко в сравнение с юни 2019 година (фиг. 2). Срив е регистриран при пътуванията по всички наблюдавани цели: „почивка и екскурзия“ – с 94.6%, „служебна“ – със 76.1%, и „други“ (вкл. гостувания и транзитни преминавания) – с 47.9%. Транзитните преминавания през страната са 70.1% (266.8 хил.) от всички посещения на чужденци в България.

posesthenie na chuzhdenczi v balgariya po meseczi 1 Антирекорд: НСИ публикува данни за туристическите пътувания в България през юни месец

От общия брой чужденци, посетили България през юни 2020 г., делът на гражданите от Европейския съюз е 58.1%, или със 74.3% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година. Регистриран е спад в посещенията на граждани от всички наблюдавани страни. Посещенията на граждани от групата „Други европейски страни“ 1 намаляват със 70.7%. През юни 2020 г. относителният дял на посещенията по цели е, както следва: с други цели – 75.8%, със служебна цел – 13.4%, и с цел почивка и екскурзия – 10.8% (фиг. 3).

struktura na posestheniyata na chuzhdi grazhdani v balgariya 06.2020 Антирекорд: НСИ публикува данни за туристическите пътувания в България през юни месец

При наблюдението и разработката на данните за туризма Националният статистически институт (НСИ) е възприел дефинициите, препоръчани от Световната организация по туризъм и Методологическото ръководство на Евростат. Съгласно тези дефиниции международен турист е всеки посетител, пристигащ в друга страна, която не е страната на неговото постоянно местоживеене, за не повече от една година, и чиято основна цел не е извършване на дейност срещу заплащане в посетеното място. Целите на посещение в дадена страна могат да бъдат:

• екскурзия, почивка или развлечения (посещения на културни или исторически забележителности, спортни мероприятия и др.);

• гостуване (при близки или познати);

• служебна цел (командировки, участие в конференции, конгреси и симпозиуми и др.);

•други (образование, лечение и др.).

През юни 2020 г. поради невъзможност да се проведе статистическо изследване на граничните контролно-пропускателни пунктове всички статистически данни за пътуванията на българи в чужбина и посещенията на чужденци в България – общо и по цел на пътуването – са предоставени на НСИ от Министерството на вътрешните работи.

strani i czel na patuvane Антирекорд: НСИ публикува данни за туристическите пътувания в България през юни месец

Оттук става ясно, че Сърбия е страната, чиито граждани са посещавали най-много България с цел почивка и туризъм – близо 20 000 души. На второ място е друга съседна страна, Румъния, с 9200 души. На трето място е Германия със скромните на фона на минали туристически сезони 3600 туриста.

Източник: НСИ

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Последни Статии

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела.