fbpx

Антирекорд: НСИ публикува данни за туристическите пътувания в България през юни месец

Националният статистически институт предостави данните за туристическите пътувания от и до България за месец юни 2020 година. Входящият туризъм за съжаление бележи антирекорд след безпрецедентната криза Covid-19.

През юни 2020 г. по време на продължаващата епидемична обстановка в страната пътуванията на български граждани в чужбина са 286.1 хил., или с 60.1% под регистрираните през юни 2019 година

През юни 2020 г. посещенията на чужденци в България са 380.7 хил. (табл. 1 от приложението), или със 75.2% по-малко в сравнение с юни 2019 година (фиг. 2). Срив е регистриран при пътуванията по всички наблюдавани цели: „почивка и екскурзия“ – с 94.6%, „служебна“ – със 76.1%, и „други“ (вкл. гостувания и транзитни преминавания) – с 47.9%. Транзитните преминавания през страната са 70.1% (266.8 хил.) от всички посещения на чужденци в България.

posesthenie na chuzhdenczi v balgariya po meseczi 1 Антирекорд: НСИ публикува данни за туристическите пътувания в България през юни месец

От общия брой чужденци, посетили България през юни 2020 г., делът на гражданите от Европейския съюз е 58.1%, или със 74.3% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година. Регистриран е спад в посещенията на граждани от всички наблюдавани страни. Посещенията на граждани от групата „Други европейски страни“ 1 намаляват със 70.7%. През юни 2020 г. относителният дял на посещенията по цели е, както следва: с други цели – 75.8%, със служебна цел – 13.4%, и с цел почивка и екскурзия – 10.8% (фиг. 3).

struktura na posestheniyata na chuzhdi grazhdani v balgariya 06.2020 Антирекорд: НСИ публикува данни за туристическите пътувания в България през юни месец

При наблюдението и разработката на данните за туризма Националният статистически институт (НСИ) е възприел дефинициите, препоръчани от Световната организация по туризъм и Методологическото ръководство на Евростат. Съгласно тези дефиниции международен турист е всеки посетител, пристигащ в друга страна, която не е страната на неговото постоянно местоживеене, за не повече от една година, и чиято основна цел не е извършване на дейност срещу заплащане в посетеното място. Целите на посещение в дадена страна могат да бъдат:

• екскурзия, почивка или развлечения (посещения на културни или исторически забележителности, спортни мероприятия и др.);

• гостуване (при близки или познати);

• служебна цел (командировки, участие в конференции, конгреси и симпозиуми и др.);

•други (образование, лечение и др.).

През юни 2020 г. поради невъзможност да се проведе статистическо изследване на граничните контролно-пропускателни пунктове всички статистически данни за пътуванията на българи в чужбина и посещенията на чужденци в България – общо и по цел на пътуването – са предоставени на НСИ от Министерството на вътрешните работи.

strani i czel na patuvane Антирекорд: НСИ публикува данни за туристическите пътувания в България през юни месец

Оттук става ясно, че Сърбия е страната, чиито граждани са посещавали най-много България с цел почивка и туризъм – близо 20 000 души. На второ място е друга съседна страна, Румъния, с 9200 души. На трето място е Германия със скромните на фона на минали туристически сезони 3600 туриста.

Източник: НСИ

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]