fbpx

Ангелкова от Бургас: Сигурна територия сме, работи се по световните здравни правила

Регионът на Бургас,  на Българското Черноморие е сигурна туристическа дестинация в настоящата криза с COVID-19, работи се по световните здравни правила и това ще продължи с нужната дисциплина.

Това заявиха от Бургас министърът на туризма Николина Ангелкова, кметът на община Бургас Димитър Николов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб при представяне на резултатите от изследване за разпространението на СOVID-19 в тази част на страната.

Министър Ангелкова подчерта значението на направеното изследване, което е свидетелство, че навременните и ефективни мерки, взети от правителството, доказват ползата си. Данните са изключително важни за туризма, коментира министърът. Те показват, че в Бургаска област случаите с коронавирус са под 1% и регионът е пример в това отношение.

Ще продължим да прилагаме тези мерки още по-стриктно, за да гарантираме безпроблемен сезон за туристите и за работещите в сектора. Тази тема бе сред водещите и на срещата ми с представителите на бизнеса в Слънчев бряг, каза министър Ангелкова. Тя изказа задоволство, че всички хотели, в които са настанени туристи, спазват точно мерките и инструкциите на Министерството на туризма и Министерството на здравеопазването и световните здравни стандарти. Очаква ни трудно лято, което ще е различно от предишните, и затова е нужно да сме изключително дисциплинирани и мобилизирани. За утре е насрочен първият чартър с чужди туристи от Холандия, от юли стартира активният летен сезон. 

Министърът на туризма увери, че се прави всичко възможно за подкрепа на бранша и поетапно възстановяване на туристическия сектор, който бе стопиран от световната пандемия. Мярката в помощ на бизнеса 60:40 ще продължи да действа, въвежда се и мярка 80:20, освен това работодатели и самоосигуряващи се в туризма ще получават компенсации от 290 лв. месечно, ако приходитe им са намалели с не по-малко от 20%, за да се запази заетостта.

За да улесни административно предприемачите и инвеститорите в туризма, вчера правителството прие промените в наредбата за категоризация и прекатегоризация на туристическите обекти, от която отпаднаха някои изисквания, без това да ощети качеството на туристическия продукт.

В непрекъснат контакт сме с големите туроператори и моите колеги, за да покажем, че България е безопасна дестинация, спазва всички санитарно-хигиенни изисквания. Страната ни е сред първите, които още на 1 юни отвориха границите си за 29 държави, от 20 юни България приема туристи, пристигащи от 35 страни.

Експерти, участвали в изследването, посочиха, че целта му е да се установи епидемиологията на вируса. Обхванатата територия е област Бургас и съседните 5 общини. Участвали са 2300 души през периода 2-22 юни, избрани на случаен принцип, но свързани с туризма, както и хора от първа линия. Разделени са били на 4 групи, паритетно мъже и жени. Отчетените резултати дават основание, че и занапред не се очаква широко разпространение на инфекция, сочат констатациите.

Бургас е избран за проучването, защото е едно от най-красивите места и много хора искат да пребивават тук следващите няколко месеца, има и активна местна власт, заяви доц. Кунчев. Данните показват изключително ниска циркулация на вируса и изключително нисък риск за пребиваващите през следващите седмици, каза главният държавен здравен инспектор. Трябва да запазим тези добри резултати чрез постоянна превенция – с дистанция, дисциплина, дезинфекция  и контрол, категоричен бе той.

Рисковете за населението и работещите тук са сравними и по-малки спрямо работещите в страната, допълни проф. Кантарджиев. Той прогнозира втора фаза на заразата с короновируса едва след края на сезона и подчерта, че чуждите туристи искат и очакват сигурност и да виждат усмихнатите лица на рецепциониста и сервитьора зад маската.

Плажовете в областта са чисти, водата бистра, територията ни е по-сигурна и безопасна, заповядайте на една незабравима ваканция, каза кметът на община Бургас Димитър Николов. „Ние ще се погрижим да го гарантираме“, заключи той.

Източник: www.tourism.government.bg

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Последни Статии

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела.