fbpx

Ангелкова: Данните сочат, че Българското Черноморие е по-слабо засегнато от вируса

Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работни срещи с представители на туристическия бранш и местната власт в Лозенец и в Синеморец. В дискусията в Лозенец участва кметът на Община Царево инж. Георги Лапчев, а в Синеморец – директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров.

“Провеждаме постоянно срещи с бранша, за да обсъдим на място най-актуалните въпроси, предизвикани от пандемията с коронавируса, посочи в Лозенец министър Ангелкова. Този диалог помага за по-ефективното прилагане на мерките, приети от правителството в местата за настаняване, за осигуряване на спокойна почивка както за туристите у нас, така и за персонала. Сега освен завишените здравни и хигиенни правила е необходима и висока лична отговорност от всеки за стриктно спазване на нормите в новите условия”, акцентира тя.

“Няма как без пътуване да има туризъм и ако не се изпълняват антиепидемичните изисквания, това може да забави възстановяването на сектора въпреки големите ни усилия. Много е важно да се опитаме с общи действия и отговорност да имаме сезон, което означава да ограничим разпространението на вируса и да има приток на туристи. Бе отчетено, че към Южното Черноморие е по-сериозният интерес, Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) регистрира значимо увеличение на пътуванията от края на юни и началото на юли.”

“За да насърчим пътуванията, приехме много важна мярка – субсидирането на чартърните полети с туристи към България, което ще важи до 2022 г. и се приема изключително добре от голяма част от международните ни партньори. Очаквам мярката да бъде формализирана от Европейската комисия в рамките на другата седмица, прогнозира министърът на туризма.” Тя акцентира и върху възможността да се издават ваучери за почивка за хора от първа линия в борбата с COVID-19. Редът за отпускане на тази помощ от 210 лв. ще се гласува на заседание на Министерския съвет. Условие от страна на туристическата администрация е мястото за настаняване да е регистрирано в ЕСТИ.

Министър Ангелкова коментира и икономическите мерки, които правителството осъществи в подкрепа на туристическия бизнес. Успяхме да убедим Европейската комисия да отчете сезонния характер на сектора, за да се отпуснат за него отделно средства. По отношение на наети в отрасъла служители, регистрирани в бюрата по труда, правителството осигури 50 млн. лв.

И пред бизнеса в Синеморец министър Ангелкова призова към висока професионална отговорност, независимо от заеманите позиции. Тя припомни проучването, според което Южното Черноморие е слабо засегнато от пандемията в резултат на успешно прилаганите превантивни мерки. Това е чудесно за популяризиране на региона в настоящата ситуация, но не трябва да се отслабват предприетите мерки. По принцип Българското Черноморие е сред регионите с по-ниско разпространение на коронавируса, сочат данните.

Министър Ангелкова акцентира върху доброто стопанисване на морските плажове, което е предпоставка за качествена услуга, но и за безопасно пребиваване на посетителите. Двата основни плажа в района на Синеморец имат договори за наем, осигурен е и необходимият брой спасители. За ивиците, които не са охраняеми, ще бъдат обсъдени мерки с областната управа. 

По време на дискусията в Синеморец бе поставен въпросът за изграждане на пречиствателна станция на селището. Правителството реализира редица проекти за строеж и реконструкция на очистващи съоръжения. Министерството на туризма, в рамките на правомощията си, съдейства този процес да се ускори максимално, коментира министърът.

Източник: www.tourism.government.bg

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]