fbpx

Ангелкова: Данните сочат, че Българското Черноморие е по-слабо засегнато от вируса

Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работни срещи с представители на туристическия бранш и местната власт в Лозенец и в Синеморец. В дискусията в Лозенец участва кметът на Община Царево инж. Георги Лапчев, а в Синеморец – директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров.

„Провеждаме постоянно срещи с бранша, за да обсъдим на място най-актуалните въпроси, предизвикани от пандемията с коронавируса, посочи в Лозенец министър Ангелкова. Този диалог помага за по-ефективното прилагане на мерките, приети от правителството в местата за настаняване, за осигуряване на спокойна почивка както за туристите у нас, така и за персонала. Сега освен завишените здравни и хигиенни правила е необходима и висока лична отговорност от всеки за стриктно спазване на нормите в новите условия“, акцентира тя.

„Няма как без пътуване да има туризъм и ако не се изпълняват антиепидемичните изисквания, това може да забави възстановяването на сектора въпреки големите ни усилия. Много е важно да се опитаме с общи действия и отговорност да имаме сезон, което означава да ограничим разпространението на вируса и да има приток на туристи. Бе отчетено, че към Южното Черноморие е по-сериозният интерес, Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) регистрира значимо увеличение на пътуванията от края на юни и началото на юли.“

„За да насърчим пътуванията, приехме много важна мярка – субсидирането на чартърните полети с туристи към България, което ще важи до 2022 г. и се приема изключително добре от голяма част от международните ни партньори. Очаквам мярката да бъде формализирана от Европейската комисия в рамките на другата седмица, прогнозира министърът на туризма.“ Тя акцентира и върху възможността да се издават ваучери за почивка за хора от първа линия в борбата с COVID-19. Редът за отпускане на тази помощ от 210 лв. ще се гласува на заседание на Министерския съвет. Условие от страна на туристическата администрация е мястото за настаняване да е регистрирано в ЕСТИ.

Министър Ангелкова коментира и икономическите мерки, които правителството осъществи в подкрепа на туристическия бизнес. Успяхме да убедим Европейската комисия да отчете сезонния характер на сектора, за да се отпуснат за него отделно средства. По отношение на наети в отрасъла служители, регистрирани в бюрата по труда, правителството осигури 50 млн. лв.

И пред бизнеса в Синеморец министър Ангелкова призова към висока професионална отговорност, независимо от заеманите позиции. Тя припомни проучването, според което Южното Черноморие е слабо засегнато от пандемията в резултат на успешно прилаганите превантивни мерки. Това е чудесно за популяризиране на региона в настоящата ситуация, но не трябва да се отслабват предприетите мерки. По принцип Българското Черноморие е сред регионите с по-ниско разпространение на коронавируса, сочат данните.

Министър Ангелкова акцентира върху доброто стопанисване на морските плажове, което е предпоставка за качествена услуга, но и за безопасно пребиваване на посетителите. Двата основни плажа в района на Синеморец имат договори за наем, осигурен е и необходимият брой спасители. За ивиците, които не са охраняеми, ще бъдат обсъдени мерки с областната управа. 

По време на дискусията в Синеморец бе поставен въпросът за изграждане на пречиствателна станция на селището. Правителството реализира редица проекти за строеж и реконструкция на очистващи съоръжения. Министерството на туризма, в рамките на правомощията си, съдейства този процес да се ускори максимално, коментира министърът.

Източник: www.tourism.government.bg

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Последни Статии

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела.