fbpx

Алексей Мордашов увеличи дела си в TUI Group до 33%

Руският бизнесмен Алексей Мордашов вече контролира 33% от бизнеса на европейския туристически гигант TUI Group, съобщават от Лондонската фондова борса. Именно на тази борса се търгуват и акциите на TUI.

След като TUI Group започна да набира капитал за втори път за една година, събра общо 1,1 милиарда евро и след набирането му, делът на Unifirm Limited, основният акционер, собственост на семейство Мордашови, се увеличи в групата от 32% до 33%.

Кипърската компания Unifirm Ltd от юни 2019 г. официално принадлежи на синовете на Алексей Мордашов, Никита и Кирил. Компанията непрекъснато увеличава участието си в бизнеса на TUI от няколко години. Последното голямо увеличение на дела на Unifirm се случи през януари 2021 г., когато нараства от 24,9% на 30,1%. TUI многократно се обръщаше към Мордашов с предложение за допълнителна капитализация от началото на Covid пандемията.

Припомняме, че през март месец тази година туристическият холдинг TUI Group продаде 10% дял от туроператора TUI Русия на KN-Holding, собственик на 90% от акциите в TUI Русия. KN-Holding е собственост на Кирил и Никита Мордашови, синове на милиардера Алексей Мордашов. По този начин семейството на предприемачите получи пълен контрол над TUI Русия. Цената на сделката за изкупуване на 10% от акциите от TUI Group е съответно 11,9 милиона долара, като в момента цената на туроператора се оценява на 119 милиона долара.

Важното е, че лицензионното споразумение ще позволи на руската компания да продължи да използва марката TUI, въпреки факта, че международният концерн за пътувания вече не е съсобственик на туроператора.

Намерението на семейство Мордашови да изкупи дела туроператора в съвместното предприятие стана известно още през януари. Първоначално в TUI Русия, създадена през 2008 г., руския предприемач притежава 51%, TUI Group – 49%. Делът на чуждестранния акционер през следващите години е намален до 25%, а след това до 10%.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]