fbpx

Алексей Мордашов може да стане 100% собственик на TUI Русия

Структурите, собственост на семейството на руския бизнесмен Алексей Мордашов, ще могат да получат пълен контрол над руския туроператор TUI, както и да увеличат дела си в уставния капитал на европейската TUI Group, се казва в официално прессъобщение на компанията.

По-конкретно бяха публикувани подробностите за сделката, според които кипърската компания Unifirm Limited, собственост на семейство Мордашов, ще получи правото да закупи 66 милиона акции на TUI AG при максимална цена от 2,7 евро на акция до 22 януари 2020 г.

Сега Unifirm притежава 24,89% от TUI AG. В същото време 65% от кипърската компания принадлежи на KN Holding, която е собственост на синовете на бизнесмена Кирил и Никита Мордашов, а 35% е собственост на самия Мордашов. Освен това KN Holding ще получи правото да изкупи 10% от акциите на TUI в съвместното предприятие, което е собственост на руския туроператор TUI Русия.

Съвместното предприятие е създадено през 2008 г. и тогава структурите на Мордашов са били собственици на 51% от компанията. Постепенно този дял беше увеличен до 90%.

Сега TUI Русия и ОНД е един от най-големите руски туроператори. През 2019 г. 1,4 милиона туристи станаха клиенти на компанията, която стана и един от лидерите в Турция, основният изходящ пазар за Русия и ОНД. От 2018 г. туроператорът работи активно на вътрешния туристически пазар. През 2020 г. той предостави свои собствени чартърни програми за множество туристически дестинации в Русия.

Алексей Мордашов участва активно в делата на руския туроператор поне през последните шест години. През 2015 г., в замяна на увеличаване на дела си, той инвестира повече от 22 милиона долара в съвместното предприятие, докато TUI инвестира само 3 милиона долара.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]