fbpx

Албена АД – по пътя на устойчивото развитие и енергийна независимост

50% от годишното потребление на енергия във ваканционно селище Албена се покрива с ток, произведен от собствени възобновяеми източници, съобщиха от акционерното дружество. Компанията стартира инвестициите си в слънчеви инсталации за загряване на вода още през 2007 година. Мениджмънтът взема решението след прецизни изчисления, показали, че близо 35% от общите енергийни разходи на всеки хотел идват именно от затоплянето на водата. С времето и опита тези инсталации се превръщат не само в източник на чиста слънчева гореща вода, но и в резервоари за електроенергийна гъвкавост – при нужда от енергия от мрежата бойлерите се активират в часовете, в които цената й на българската електроенергийна борса е ниска.

В момента Албена разполага с инсталации с над 3 МВт отоплителна мощност, разположени върху покривите на избрани подходящи хотели. В годишен аспект спестената енергия за загряване на вода възлиза на над 2000 МВтч. При средна цена на тока и добавките от 400 лв/МВтч това прави спестявания в размер на над 800 000 лева за година. През 2013 година Албена пуска в експлоатация своята Биогаз инсталация с пикова мощност 1 МВт, която в годишен аспект произвежда над 8000 МВтч чиста електроенергия и още 8000 МВтч чиста топлоенергия, а за суровина се използва силажна царевица.

През 2021 година е направена допълнителна инвестиция за използването на биоразградими отпадъци под формата на суровина, като от това се генерират и спестявания от намалени отдавани количества общ битов отпадък. През пролетта на 2022 година влизат в експлоатация слънчеви централи с обща пикова мощност от 1500 кВт, разпределени по покривите на 12 хотела на територията на комплекса. Това става възможно благодарение на мащабна инвестиция в размер на близо 2,5 млн. лв. Генерираната енергия ще бъде изцяло за собствени нужди. По този начин годишно ще бъдат спестявани между 2000 и 2500 МВтч електроенергия, които по актуалните действащи цени ще доведат до спестявания от над 1 милион лева годишно.

Това е втората подобна инвестиция, реализирана в Албена. Преди няколко години дружеството осъществява проекта INVADE, финансиран от програмата за наука и иновации Хоризонт 2020 на Европейската комисия.

„Започнахме с централа от 30 кВтч на покрива на първия ни 5-звезден хотел – Фламинго Гранд, при която освен панели за генерация на електричество инсталирахме и батерии за неговото съхранение. При настоящия проект подобна възможност не е предвидена, но и намерението е друго – да намалим количествата енергия, закупувани от външни доставчици. По този начин не само ще подобрим нашите финансови резултати, но и ще намалим чувствително въглеродния отпечатък на бизнеса ни“, казва инж. Димитър Станев, зам.-директор „Бизнес развитие“ в „Албена“ АД.

Той посочва и друго основно преимущество на системата, а именно намалените загуби при преноса на електроенергията, тъй като тя ще бъде използвана на мястото, където е произведена – в конкретния хотел, магазин, складова база или покрит паркинг. Освен за битови нужди, изградената инфраструктура от високообемни бойлери дава и добавена стойност.

„В един от големите ни хотели инсталирахме съвременна високоефективна термопомпа, която прехвърля топлината от въздуха във водата. Комбинацията Фотоволтаика + Термопомпа е обичайна практика в интелигентната енергетика и на запад има многобройни добри практики, които ние следваме при експлоатацията на тези съоръжения. По този начин успяваме да умножим по пет произведената от соларните панели електрическа енергия, като я трансформираме в топлинна.“, споделя инж. Станев, като допълва, че тази система ще бъде мултиплицирана в още обекти на компанията.

Слънчевата енергия за топла вода, слънчевата енергия за чиста електроенергия, както и енергията от биогаз възлизат на около 12 000 МВтч или около 50% от средното годишно потребление на Албена. Вярвайки, че инвестициите в зелен растеж са гарант за устойчиво развитие на бизнес, пряко зависим от изменението на климата, ръководството на Албена вече е отправило поглед в бъдещето – в момента се актуализира стратегията за устойчиво развитие в унисон с поставените цели за нулев въглероден отпечатък. В състезанието за чист туристически продукт, както и за климатично-неутрална индустрия, Албена е със сериозна преднина пред своите конкуренти.

На чертожните маси се работи по проекти за изграждане на станции за зареждане на електрически автомобили, генериране и захранване на зелен водород, чувствително подобряване на енергийната ефективност и високотехнологични системи за гъвкав мениджмънт на ресурсите. За да постигне целите си, освен на инвестициите, компанията залага и на друго свое уникално преимущество – възможността да постига синергичен ефект от вложените усилия, привличайки за каузата хилядите свои гости, които да бъдат посланици на зелената идея по света.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]