fbpx

Актуализация от директора на Marriott относно новите стандарти в почистването (видео)

Арне Сьоренсон, президент и изпълнителен директор на най-голямата хотелска верига в света- Marriott International публикува съобщение, в което актуализира информацията относно почистващите програми и протоколи за дезинфекция, които разработват заедно със Съвета по чистота, който бе сформиран преди няколко седмици. Публикуваме пълното съобщение на Сьоренсон, заедно с видео, което Marriott споделиха вчера в социалните медии.

„От основаването си преди 92 години Marriott International винаги е поставял акцент върху здравето и безопасността на гости и сътрудници. Нашият основател J.W. Marriott, лично е инспектирал кухни и стаи за гости по време на посещенията си в хотела. Високият стандарт на чистота е в нашето ДНК. Пандемията COVID-19 изисква от нас да повишим нашите взискателни стандарти на още по-високо ниво, с нови протоколи за настоящите обстоятелства.

За да разкажем нашата история за това как Marriott повишава стандартите за чистота и променя нормите за гостоприемство, в нашето портфолио от хотели, ние се допитахме до ветерана в хотелиерството, син на нашия основател и някой, който, подобно на баща си, е бил известен, че извършва проверки за чистота, докато обикаля хотели – председателят на борда на директорите, Бил Мариот.

Както видяхте във видеото, Marriott създаде многостранен подход, предназначен да отговори на предизвикателствата пред хигиената и безопасността, представени от COVID-19.

Ето и някои от основните компоненти в програмата на Marriott:

Съветът за чистота на Marriott

Състои се от вътрешни и външни експерти в областта на безопасността на храните и водата, хигиената и предотвратяване на инфекции. Съветът ще работи за разработването на ново поколение глобални стандарти за чистота в сферата на хотелиерството за повече от 7 300 места за настаняване по целия свят.

Нови технологии за почистване

Докато нашият съвет развива своята стратегия, ние инициирахме планове за внедряване на иновативни технологии в хотелите през следващите няколко месеца, включително електростатични пръскачки и най-висок клас на дезинфектанти, препоръчани от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията и Световната здравна рганизация за хигиенизиране на повърхности.

Промени в режима на почистване

Когато гостите посещават нашите хотели през следващите няколко месеца, те ще забележат редица допълнения към нашия режим на почистване, създадени да зададат още по-висок стандарт за чистота. Нашите служители от хотелското домакинство ще спазват строги процедури по почистване и спазване на социална дистанция.

Стъпките, които предприемаме за чистота и нови норми за гостоприемство, са за здравето и безопасността на служителите ни, както и за нашите гости. Ако сме научили нещо по време на тази пандемия, е, че всички сме заедно в това. Като се грижим за служителите си и следваме тези нови протоколи – колективно ще се грижим за нашите гости и глобалната общност. Има безброй моменти на човечност и устойчивост – виждам ги в начина, по който нашите екипи в хотела и отделни сътрудници реагират на кризата около тях. И това ме изпълва с огромна надежда за бъдещето. Не знаем кога ще приключи пандемията COVID-19 или кога животът ни ще се върне към някаква нормалност. Но искаме нашите гости и нашите сътрудници да знаят, че когато дойде време за пътуване, ще сме готови да ги посрещнем обратно в безопасна и чиста хотелска среда. „

Арне Сьоренсон, Президент и изпълнителен директор, Marriott International

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Последни Статии

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела.