fbpx

Airbnb съкращава 25% от служителите си

Airbnb обяви във вторник, че ще намали 25 процента от своята работна сила, което е около 1900 служители, ще намали инвестициите си в хотели и Airbnb Luxe, и ще „направи пауза” в опитите си в транспорта, включително полетите, и Airbnb Studios.

„Тази криза изостри фокуса ни, за да се върнем към корените си, обратно към основите, обратно към онова, което е наистина специално за Airbnb – домакините, които предлагат домовете си и предлагат незабравим опит“, каза съоснователят и изпълнителен директор Брайън Чески в имейл до служителите.

Airbnb сега се ангажира да се върне към основите си и изглежда, че компанията ще отиде „по-дълбоко“, отколкото да продължава да разширява спектъра на услугите си. През последните няколко месеца Airbnb се сблъска с криза със своите домакини, много от които се почувстваха изоставени, когато Airbnb реши да възстанови сумите на гостите по резервации, направени до средата на март и свързани с коронавируса.

Въпреки че Airbnb впоследствие реши да предостави около 250 милиона щатски долара обезщетение, за много от партньорите им това не е достатъчно. Чески явно осъзна грешката си и обеща на всички хостове да работи в тяхна полза в дългосрочен план. Все още има много съмнение сред домакините, че това ще се случи и мнозина са обсъждали да съдят Airbnb и да изоставят платформата, когато туристическата индустрия се възстанови.

Чески заяви, че Airbnb ще намали инвестициите в хотели и след придобиването на HotelTonight през 2019 г. изглежда, че Airbnb ще продължи да работи с тях, но без да инвестира в добавяне на нови хотели към своята платформа. Така че, поне засега, Airbnb няма да може да осигури толкова широк спектър от предложения за настаняване, каквито правят конкурентите от Booking.com и Expedia.

Чески не спомена конкретно нищо в e-mail-а си до служителите относно перспективата компанията да придобие публичен статут и да търси увеличение на капитала, което беше предвидено през 2020 г., но преди Covid-19 да промени света. Чески призна наскоро, че тези планове са в режим на задържане. Оценката на Airbnb е спаднала до около 18 милиарда щатски долара, в сравнение с 31 милиарда долара преди няколко години. По-фокусирана компания, с по-малко потоци от приходи и перспективи за разширяване в нови области, може да направи Airbnb по-малко привлекателен за Уолстрийт – поне през следващите няколко години.

Чески се извини на уволнените служители и добави: „Моля, знайте, че това не е по ваша вина. Светът никога няма да спре да търси качествата ви, които помогнаха да се създаде Airbnb. Искам да ви благодаря от сърце, че ги споделихте с нас.“

Ето и линк към цялото писмо от собственика на Airbnb към своите служители: https://3rxg9qea18zhtl6s2u8jammft-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2020/05/Aibnb-announcement.pdf

Източник: Skift

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Последни Статии

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела.