fbpx

Airbnb съкращава 25% от служителите си

Airbnb обяви във вторник, че ще намали 25 процента от своята работна сила, което е около 1900 служители, ще намали инвестициите си в хотели и Airbnb Luxe, и ще „направи пауза” в опитите си в транспорта, включително полетите, и Airbnb Studios.

„Тази криза изостри фокуса ни, за да се върнем към корените си, обратно към основите, обратно към онова, което е наистина специално за Airbnb – домакините, които предлагат домовете си и предлагат незабравим опит“, каза съоснователят и изпълнителен директор Брайън Чески в имейл до служителите.

Airbnb сега се ангажира да се върне към основите си и изглежда, че компанията ще отиде „по-дълбоко“, отколкото да продължава да разширява спектъра на услугите си. През последните няколко месеца Airbnb се сблъска с криза със своите домакини, много от които се почувстваха изоставени, когато Airbnb реши да възстанови сумите на гостите по резервации, направени до средата на март и свързани с коронавируса.

Въпреки че Airbnb впоследствие реши да предостави около 250 милиона щатски долара обезщетение, за много от партньорите им това не е достатъчно. Чески явно осъзна грешката си и обеща на всички хостове да работи в тяхна полза в дългосрочен план. Все още има много съмнение сред домакините, че това ще се случи и мнозина са обсъждали да съдят Airbnb и да изоставят платформата, когато туристическата индустрия се възстанови.

Чески заяви, че Airbnb ще намали инвестициите в хотели и след придобиването на HotelTonight през 2019 г. изглежда, че Airbnb ще продължи да работи с тях, но без да инвестира в добавяне на нови хотели към своята платформа. Така че, поне засега, Airbnb няма да може да осигури толкова широк спектър от предложения за настаняване, каквито правят конкурентите от Booking.com и Expedia.

Чески не спомена конкретно нищо в e-mail-а си до служителите относно перспективата компанията да придобие публичен статут и да търси увеличение на капитала, което беше предвидено през 2020 г., но преди Covid-19 да промени света. Чески призна наскоро, че тези планове са в режим на задържане. Оценката на Airbnb е спаднала до около 18 милиарда щатски долара, в сравнение с 31 милиарда долара преди няколко години. По-фокусирана компания, с по-малко потоци от приходи и перспективи за разширяване в нови области, може да направи Airbnb по-малко привлекателен за Уолстрийт – поне през следващите няколко години.

Чески се извини на уволнените служители и добави: „Моля, знайте, че това не е по ваша вина. Светът никога няма да спре да търси качествата ви, които помогнаха да се създаде Airbnb. Искам да ви благодаря от сърце, че ги споделихте с нас.”

Ето и линк към цялото писмо от собственика на Airbnb към своите служители: https://3rxg9qea18zhtl6s2u8jammft-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2020/05/Aibnb-announcement.pdf

Източник: Skift

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]