fbpx

ACI: 81% спад на пътниците на европейските летища за 2020 година

Според последните данни, публикувани от International Council Airport (ACI), е отбелязан спад от около 81% в пътникопотока на европейските летища до момента през 2020 година. Според доклада на ACI има 86% спад в трафика на летищата в Европейския съюз, Европейската икономическа зона, Швейцария и Обединеното кралство в сравнение с данните от миналата година, съобщава SchnegenVisaInfo. Във връзка с това генералният директор на ACI Europe Оливиер Янковец каза, че на фона на огнището на COVID-19 тези летища продължават с ускоряваща се тенденция към намаляване на пътникопотока.

„Авиокомпаниите продължават да намаляват планирания капацитет в отговор на по-нататъшното разширяване на блокадите в много страни, които само добавят допълнителна болка към тази, която вече е нанесена от тежки ограничения за пътуване“, посочи Янковец.

Той също така подчерта, че настоящите тенденции рискуват да доведат пътническия трафик до този, преживян през второто тримесечие, когато обемите отбелязаха 96% спад. „Тази ситуация обърна топ 10 на европейската “летищна лига” с главата надолу. През септември най-натовареното европейско летище беше Анталия с едва 2,25 милиона пътници (-53,5%), следвани от Москва-Шереметиево (-53,5%), Москва-Домодедово (-26,2%) и Истанбул (-71%)”, Посочи ACI.

За да се възстанови авиационният сектор, повече от 20 асоциации, които представляват авиационната екосистема, обявиха съвместна работа с политиците за постигане на нулеви емисии на CO2 до 2050 г. Съвместната работа би спомогнала за изграждането на по-екологично и икономически стабилно бъдеще за авиационната индустрия. По време на годишния конгрес на ACI Europe бяха обсъдени и нови алтернативи, които да помогнат на авиационния сектор да се измъкне от кризата, причинена от огнището на COVID-19.

Генералният директор Оливие Янковец в опит да помогне на европейския летищен сектор подчерта, че приходите на летището зависят главно от количеството пътници. Европейските летища загубиха 1,5 милиарда пътници през тази година на фона на избухването на пандемията от коронавирус.

„В момента летищата в Европа изгарят пари в размер на 350 милиона евро всяка седмица. Въпреки че това е по-малко от 600 милиона евро през второто тримесечие поради значително намаляване на разходите, това не е устойчиво и изисква спешна държавна подкрепа“, заяви Янковец. 20 от най-добрите летища в Европа намалиха оперативните разходи с 3 милиарда евро (-22%), а капиталовите разходи – с 2,6 милиарда евро (-37%).

Споделете тази статия

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]