fbpx

40% от дестинациите по света са облекчили ограниченията за пътуване

Отговорен рестарт на туризма е в ход по целия свят, тъй като нарастващ брой дестинации облекчава ограниченията за пътуване, свързани с COVID-19, и се адаптира към новата реалност. Според последния анализ на Световната туристическа организация (UNWTO), 40% от всички дестинации по света вече са облекчили ограниченията, които поставиха върху международния туризъм в отговор на COVID-19.

Специализираната агенция за туризъм към Организацията на обединените нации (ООН) следи глобалните реакции на пандемията от началото на кризата. Тя потвърждава тенденцията на бавна, но непрекъсната адаптация и отговорен рестарт на международния туризъм.

Генералният секретар на UNWTO Зураб Полокакашвили заяви: „Рестартирането на туризма може да се предприеме отговорно и по начин, който защитава общественото здраве, като същевременно подкрепя бизнеса и индустрията. Тъй като дестинациите продължават да облекчават ограниченията за пътуване, международното сътрудничество е от първостепенно значение. По този начин глобалният туризъм може да спечели доверието и увереността на хората.”

Според доклада на UNWTO, дестинациите с по-голяма зависимост от туризма са по-склонни да облекчат ограниченията за пътуване по-рано от останалите: От 87 дестинации, които са намалили ограниченията напоследък, 20 са малки островни развиващи се държави (SIDS), много от които зависят от туризма като централен стълб на заетостта, икономически растеж и развитие. Докладът показва също, че около половината (41) от всички онези дестинации, които са облекчили ограниченията, са в Европа, което потвърждава водещата роля на региона за отговорно рестартиране на туризма.

Разглеждайки 115 дестинации, които продължават да държат своите граници затворени за международен туризъм, докладът установява, че мнозинството (88) са ограничили напълно международният туризъм за повече от 12 седмици. Разходите, свързани с ограниченията за пътуване, въведени в отговор на COVID-19, имат исторически измерения. Тази седмица UNWTO публикува данните за въздействието на пандемията върху туризма, както по отношение на загубените туристически пристигания, така и на загубените приходи. Данните показват, че до края на май пандемията е довела до загуба на приходи от 320 милиарда щатски долара, което вече е три пъти повече от глобалната икономическа криза през 2009 г.

Източник: /www.unwto.org

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]