fbpx

Как да увеличим заетостта на хотела в нисък сезон

Всички собственици, управители и мениджъри на хотели и ресторанти са наясно с проблематиката на сезонността в туризма, не само в България, но и в цял свят.
Мениджмънта трябва да разбира напълно,че сезонността е основен фактор в бизнеса.

В този материал ще разгледаме различни начини и стратегии за увеличаване на заетостта и приходите на хотелите по време на нисък сезон.
За България и в частност летния туризъм, под периода ”нисък сезон“ най-често се имат предвид месеците април-май и септември-октомври.

Първата стъпка, която всеки хотелиер трябва да предприеме, за да противодейства на ниския сезон, е да определи точно кога спадът на резервации започва всяка година. Правилният анализ е задължителната първа стъпка в изграждането на правилна стратегия.
Очертаването на границите на вашия нисък сезон, ще ви помогне да определите- какви фактори го причиняват и да планирате стратегия за „борба“ с него. Те могат да включват естествени причини, като температура и климат, както и празници, събития, социално-икономически статус и навици за пътуване. Така че, каквато и да е причината за това, от своя страна създава колебания на търсенето, което засяга всички финансови операции на хотела.

След като накратко изяснихме какво се има предвид под „нисък сезон“, сега ще представим няколко основни стратегии за реакции при спад в резервациите.
По време на ниския сезон, всичко, което трябва да направите, е да разширите своите планове за маркетинг. Уверете се, че правите това с известна креативност, за да увеличите продажбите на вашия хотел. Също така, умни трикове, внимателно планиране и малко поп психология (popular psychology) могат да доведат повече гости в хотела ви, дори през ниския сезон. Също така, много почиващи предпочитат и активно търсят резервации около това време на годината, за да избегнат тълпите и високите цени. Това действа като предимство за вас, за да направите хотела си възможно най-привлекателен и да увеличите директните си резервации.

Ето и някои идеи за увеличаване не резервациите през нисък сезон:

-Увеличете постоянните си клиенти
-Стартирайте програми за лоялност
-Организирайте събития- конференции, тиймбилдинги,обучения (ако мястото ви за настаняване е подходящо за мероприятия)

  • Насочете се към вътрешния туризъм
  • Пускайте оферти и промоции с отстъпки
  • Пускайте реклами за ремаркетинг
  • Изберете правилната целева група, към която да насочите рекламите си
  • Ако дестинацията ви е зависима от климата и времето, добавете в сайта и социалните си мрежи блогове, в които описвате подробно интересни места в близост до вас, които могат да бъдат посетени от клиентите ви.

Разбира се сезонността е сериозно предизвикателство за всеки хотелиер. Нашето лично мнение е,че един от проблемите в България свързани с ниския сезон е,че и качеството през тези периоди e по-ниско в сравнение с най-натоварените месеци. Това донякъде има своето обяснение, но фрапиращата разлика в обслужване и качество например между месеците май/септември и юли/август в някои хотели и ресторанти е и една от причините за слабия интерес.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Към момента нямаме други подобни статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]